ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

To «μυστικό» για τη μακροβιότητα είναι να… αγαπάμε!

Από την Ελεάνα Παπαχαραλάμπους, CEO ΟΡΘΟΒΙΟΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ – Health Care and Ageing Well Specialist – blog: www.papelle.gr 

To «μυστικό» για τη μακροβιότητα είναι να… αγαπάμε!

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, η δύναμη της αγάπης έχει τεράστια επίδραση στη μακροζωία και στη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης. Η «ενεργειακή αγάπη» που ρέει μέσα στο σώμα μάς κάνει να φαινόμαστε νεότεροι από μέσα προς τα έξω. Το σώμα, το μυαλό και η ψυχή μας τρέφονται από αυτή τη θετική ενέργεια. Οι άνθρωποι αναρωτιούνται πώς πρέπει να είναι, τι πρέπει να κάνουν για να γεμίσουν από αγάπη. Η απάντηση βρίσκεται μόνο σε μία λέξη: τίποτα.

Η ύπαρξη αγάπης στη ζωή μας διεγείρει όλες τις αντιγηραντικές ορμόνες και προκαλεί «μαγικές» χημικές αντιδράσεις μέσα στο σώμα, οι οποίες κάνουν το δέρμα να ακτινοβολεί και να φαίνεται πιο υγιές και νεανικό. Το αντιγηραντικό συστατικό της αγάπης έχει ισχυρή επίδραση όχι μόνο στο δέρμα μας, αλλά και στην ίδια μας την υγεία.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που προσφέρουν και εισπράττουν αγνή αγάπη στις σχέσεις τους με την οικογένειά τους, τον σύντροφό τους ή τους φίλους τους έχουν περισσότερες αντιγηραντικές ορμόνες και αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο από ασθένειες όπως διαβήτης, καρδιακές παθήσεις, καρκίνος, κατάθλιψη, κ.λπ.

Όταν, για παράδειγμα, είμαστε ερωτευμένοι, τα επίπεδα της «αντιγηραντικής» ορμόνης DHEA (δεϋδροεπιανδροστερόνη), η οποία κατέχει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στη μάχη του ανθρώπινου οργανισμού ενάντια στη φθορά του χρόνου, αυξάνονται δραστικά, με αποτέλεσμα να νιώθουμε νέοι και δραστήριοι. Όταν ερωτεύεστε οι ορμόνες στο σώμα σας παρουσιάζουν αξιοσημείωτες αλλαγές.

Στους άνδρες, η ορμόνη τεστοστερόνη που, μεταξύ άλλων, αυξάνει την επιθετικότητα και τη σεξουαλική ορμή, μειώνεται. Αντίθετα, στις γυναίκες, η τεστοστερόνη, που συνήθως βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και είναι υπεύθυνη για τη σεξουαλική ορμή, αυξάνεται.

Και στα δύο φύλα αυξάνεται σημαντικά η κορτιζόνη, που είναι η κατ’ εξοχήν ορμόνη του στρες. Το γεγονός ότι η τεστοστερόνη μειώνεται στους άνδρες ενώ αυξάνεται στις γυναίκες ερμηνεύεται από τους ερευνητές ως μια προσπάθεια της φύσης να μειώσει τις διαφορές μεταξύ των δύο. Η μείωση των διαφορών συμβάλλει στη σύναψη στενών και ισχυρών σχέσεων μεταξύ των ερωτευμένων.

Σε έρευνες με ερωτευμένους που εξέταζαν τη δραστηριοποίηση νευρικών κυκλωμάτων στον εγκέφαλο, φάνηκε ότι υπάρχει αδρανοποίηση των κυκλωμάτων εκείνων που σχετίζονται με την άσκηση κριτικής προς τους άλλους ανθρώπους και την κοινωνία γενικότερα.

Επίσης, η αγάπη λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό για την πρόληψη παραγωγής ελευθέρων ριζών, αλλά και ως αγχολυτικό, ενισχύοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό σύστημα. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, η αγάπη και το αίσθημα ευτυχίας που νιώθουμε μέσα από αυτήν, αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών, ορμόνες οι οποίες παράγονται στον εγκέφαλό μας και βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Αυτό σημαίνει ότι περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες μεταφέρονται στα κύτταρα του δέρματος, με αποτέλεσμα την πιο ήπια, λεία και νεανική εμφάνισή του.

Δείξε μου το δέρμα σου, να σου πω για τις ορμόνες σου

Σχήμα και εμφάνιση προσώπου: Εάν το πρόσωπο είναι στρογγυλό, πρησμένο και με φουσκωμένα μάγουλα, το αίτιο ίσως είναι η υπερβολική κορτιζόλη. Αντίθετα, εάν είναι λεπτό και βαθουλωμένο, μπορεί να υπάρχει έλλειψή της. Γυναίκες με καλά επίπεδα ορμονών έχουν πιο συμμετρικό, πιο όμορφο και πιο φωτεινό πρόσωπο.

Ευρύ μέτωπο, οστεώδες πρόσωπο, μακρύ σαγόνι: Υποδηλώνουν επίπεδα αυξητικής ορμόνης υψηλότερα από το μέσο όρο. Η παθολογική υπερέκκριση αυξητικής ορμόνης προκαλεί ακρομεγαλία, καρπιαίους πόνους, εφιδρώσεις, αμηνόρροια, υπέρταση, διαβήτη κ.ά.

Βαθουλωτά μάτια, μαύροι κύκλοι: Καταδεικνύουν φλοιοεπινεφριδική ανεπάρκεια ή έλλειψη αλδοστερόνης, ιδίως δε εάν εμφανίζονται πρόωρες ρυτίδες μεταξύ μύτης και στόματος, διόγκωση βλεφάρων και προβλήματα ύπνου. Αν όμως συνυπάρχουν ξηρό δέρμα, αφηρημάδα και υπόταση, ίσως φταίει η έλλειψη αγγειοτασίνης.

Πρησμένα βλέφαρα: Σε συνδυασμό με ένα γενικά «φουσκωμένο» πρόσωπο, προβλήματα στα μαλλιά, εύθραυστα νύχια και έντονη υπνηλία, το αίτιο πρέπει να αναζητηθεί σε ανεπάρκεια θυρεοειδικών ορμονών ή/και αυτοάνοσα νοσήματα.

Δυσχρωμίες: Όταν το δέρμα του προσώπου παρουσιάζει δυσχρωμίες ή έχει αλλάξει εμφανώς χρώμα, ιδίως σε μύτη και πιγούνι, με ή χωρίς φαγούρα, μπορεί να υπάρχει ορμονική διαταραχή ή/και αλλεργική αντίδραση.

Επίμονη ακμή: Τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων και κορτιζόλης υπερδιεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες και αυξάνουν τη λιπαρότητα του δέρματος. Υπερπαραγωγή ανδρογόνων παρατηρείται σε ασθένειες όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες και η υπερπλασία των επινεφριδίων.

Υπερτρίχωση: Όταν έχει αντρική κατανομή (άνω χείλος, μάγουλα, σαγόνι, στήθος), μπορεί να οφείλεται σε διακυμάνσεις των ανδρογόνων ή υπερπαραγωγή τους.

Έντονη τριχόπτωση: Καταδεικνύει αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και ανδρογόνων, ιδίως δε όταν συνυπάρχει με αυξημένη τριχοφυΐα στο σώμα.

Γήρανση επιδερμίδας, πρόωρες ρυτίδες: Τα φυσιολογικά επίπεδα οιστρογόνων διατηρούν την ενυδάτωση και τη νεανικότητα της επιδερμίδας, ενώ η αυξημένη κορτιζόλη καθιστά το δέρμα πιο ευάλωτο και το γερνάει ταχύτερα.

Η έκκριση των συγκεκριμένων ορμονών στον εγκέφαλο έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση, διατηρώντας τα εγκεφαλικά κύτταρα νέα και υγιή, ενώ παράλληλα δρα ευεργετικά στον οργανισμό και στη διάθεση των ανθρώπων, προκαλώντας ευεξία και εφορία. Σύμφωνα με μια διαχρονική μελέτη θνησιμότητας, η δύναμη της αγάπης μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για κάποιον προκειμένου να ζήσει περισσότερο, αντίθετα με την έλλειψη αγάπης, η οποία μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα πρόωρου θανάτου έως και κατά πέντε φορές.

Η νέα τάση για την αντιγήρανση είναι η τοπική θεραπεία με ορμόνες. Προϊόντα περιποίησης με βασικό συστατικό τις ορμόνες αρχικά βγήκαν στην αγορά μόνο με ιατρική συνταγή. Είναι πιο παχύρευστες και ισχυρότερες από τις αντίστοιχες μη συνταγογραφούμενες. Η έγκαιρη διάγνωση της ταχείας γήρανσης, της ξηρότητας και της δημιουργίας ρυτίδων στο δέρμα, όταν το σώμα στερείται των οιστρογόνων, είναι εδώ και καιρό το σήμα κατατεθέν της εμμηνόπαυσης. Για μισό αιώνα, οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να δώσουν λύση και να αναζωογονήσουν τα δέρματα με μειωμένα οιστρογόνα. Για τα συμπληρώματα οιστρογόνων γίνεται μια προσπάθεια να αντικαταστήσουμε τις τοπικές εφαρμογές με τις θετικές επιδράσεις των οιστρογόνων.

Πλέον όλες αυτές οι ορμόνες μετριούνται με εργαστηριακούς ελέγχου και κρέμες κομμένες και ραμμένες στα μέτρα σας κατασκευάζονται ανάλογα με τις ανάγκες σας... Μην ξεγελιέστε, η αγάπη δεν μετριέται!

Η πραγματική αγάπη λοιπόν μπορεί και θεραπεύει, προσφέρει αληθινή και απέραντη ευτυχία σε κάθε στιγμή της ζωής μας, διατηρώντας έτσι τη νεανικότητα στο πρόσωπο, στο σώμα, στο μυαλό και στην ψυχή μας.

Γι’ αυτό γελάστε και αξιοποιήστε αυτό το δώρο ζωής!

Χαμογελάστε και να αγαπάτε και να είστε σίγουροι ότι θα φανείτε νεότεροι.

Για πληροφορίες καλέστε: 210-3230000 www.orthobiotiki.com