ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Φισετίνη: Η αντιγηραντική ουσία που βρίσκεται σε μήλα, φράουλες και κρεμμύδια

Μια φυσική ουσία που μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης ανακάλυψαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Ονομάζεται φισετίνη και βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως τα μήλα, οι φράουλες και τα κρεμμύδια.

Φισετίνη: Η αντιγηραντική ουσία που βρίσκεται σε μήλα, φράουλες και κρεμμύδια

Παράγοντας-κλειδί στη διαδικασία της γήρανσης είναι το λεγόμενο «κυτταρικό γήρας» (cellular senescence), δηλαδή η ηλικιακή φθορά των κυττάρων. Όταν ένα κύτταρο περνά σε αυτή τη φάση, δεν μπορεί πια να διαιρεθεί. Επίσης, απελευθερώνει σήματα φλεγμονής που ειδοποιούν το ανοσοποιητικό να λάβει δράση ώστε να «καθαρίσει» το κατεστραμμένο πια κύτταρο.

Σε νεαρή ηλικία, το σώμα μας είναι σε θέση να απομακρύνει εύκολα τα γερασμένα κύτταρα, όσο μεγαλώνουμε όμως η ικανότητα αυτή φθίνει. Αποτέλεσμα είναι να συσσωρεύονται φθαρμένα κύτταρα, κάτι που με τη σειρά του πυροδοτεί ήπιες φλεγμονές και ενεργοποιεί ένζυμα που διασπούν τους ιστούς.

Παλαιότερη μελέτη που είχε δημοσιευτεί στην επιθεώρηση Nature Medicine είχε υποδείξει ότι τα γηρολυτικά (senolytics) –μόρια που στοχεύουν στα γερασμένα κύτταρα και τα καταστρέφουν με στόχο να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης– είναι δυνατό να παρατείνουν τη διάρκεια της ζωής και να βελτιώσουν την υγεία του ανθρώπου.

Ερευνητές που είχαν συμμετάσχει στη μελέτη αυτή ένωσαν και πάλι τις δυνάμεις τους με σκοπό να εξετάσουν ποια είναι τα πιο ισχυρά γηρολυτικά που βάζουν «φρένο» στη γήρανση.

Για τον σκοπό αυτόν, οι ερευνητές δοκίμασαν πώς επιδρούν 10 διαφορετικά φλαβονοειδή, φυσικές ουσίες με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, σε μια ομάδα ηλικιωμένων πειραματόζωων (ποντίκια).

Από όλες τις ουσίες που εξέτασαν οι ερευνητές, πιο αποτελεσματική φάνηκε να είναι η φισετίνη, η οποία στη φύση απαντάται σε ευρύ φάσμα φυτικών προϊόντων όπως τα μήλα, οι φράουλες, τα κρεμμύδια, τα αγγούρια και τα σταφύλια.

Όταν οι ερευνητές χορήγησαν στα ποντίκια τη φισετίνη παρατήρησαν μείωση του αριθμού των γερασμένων κυττάρων τους, χαρίζοντάς τους περισσότερα χρόνια ζωής και καλύτερη υγεία.

Όπως αναφέρει ο Πολ Ρόμπινς, ένας εκ των ερευνητών που μελέτησαν την επίδραση της φισετίνης από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, «τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μπορούμε να παρατείνουμε την περίοδο καλής υγείας ακόμη και προς το τέλος της ζωής». Ο Ρόμπινς προσθέτει βέβαια ότι η μελέτη είναι το πρώτο βήμα ενός μεγάλου ερευνητικού ταξιδιού, στη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα, όπως το ποια είναι η κατάλληλη δόση φισετίνης που θα οδηγήσει σε αξιοσημείωτες θετικές επιδράσεις.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση EBioMedicine.

Διαβάστε επίσης:

Εκχύλισμα σφένδαμου όπως... μπότοξ