ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Μπορεί μια γυναίκα να αποκτήσει παιδί στην περιεμμηνόπαυση;

Η περιεμμηνόπαυση είναι η περίοδος στη ζωή της γυναίκας κατά την οποία το σώμα κάνει τη φυσική μετάβαση στην εμμηνόπαυση, σηματοδοτώντας το τέλος των ετών αναπαραγωγής.

Μπορεί μια γυναίκα να αποκτήσει παιδί στην περιεμμηνόπαυση;

Η περιεμμηνόπαυση ξεκινά συνήθως στις ηλικίες 40 έως 44 ετών, αν και σε ορισμένες γυναίκες μπορεί να ξεκινήσει στα 30.

Χαρακτηρίζεται κατά βάση από αλλαγές στην εμμηνορροϊκή ροή και στη διάρκεια του κύκλου.

Παρότι η γονιμότητα μιας γυναίκας μειώνεται, μπορεί ακόμη να συλλάβει κατά την περιεμμηνόπαυση, ανάλογα με τα χρόνια που μεσολαβούν μέχρι την τελευταία περίοδο.

Αυτή η «εμμηνοπαυσιακή μετάβαση» φέρνει απρόβλεπτους κύκλους ωορρηξίας καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης ανεβαίνουν και πέφτουν.

Συμπτώματα περιεμμηνόπαυσης

Σύμφωνα με την διατροφολόγο, συγγραφέα και ιδρύτρια του Wild Nutrition, Henrietta Norton, τα λιγότερο γνωστά πρώιμα προειδοποιητικά συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης, περιλαμβάνουν:

  • Βαριά έμμηνο ρύση
  • Προβλήματα της μικροβιακής χλωρίδας του κόλπου
  • Λοιμώξεις του ουροποιητικού
  • Άγχος, κακή διάθεση, κατάθλιψη
  • Γνωστικά προβλήματα
  • Διαταραχές ύπνου
  • Έλλειψη ενέργειας
  • Προβλήματα θυρεοειδούς
  • Αίσθημα παλμών ή δύσπνοια
  • Αλλαγές στην επιδερμίδα, όπως ξηροδερμία, σπυράκια, φαγούρα, εξανθήματα
  • Προβλήματα στις αρθρώσεις
  • Γίνεστε πιο επιρρεπείς σε ασθένειες και λοιμώξεις
  • Μειωμένη λίμπιντο

Στις γυναίκες με έντονο στρες, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να εκδηλωθούν νωρίτερα.

Είναι γνωστό ότι οι ορμόνες του στρες διαταράσσουν το φυσιολογικό μοτίβο της ωορρηξίας που παράγει οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστες ή χαμένες περιόδους, κάτι που μπορεί να είναι ήδη πρόβλημα κατά την είσοδο στην εμμηνόπαυση.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι ανάγκη να βρίσκετε τρόπους για να μειώνετε το άγχος σας, καθώς επηρεάζει περαιτέρω τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Αναφορικά με τα προβλήματα της μικροβιακής χλωρίδας του κόλπου, η Norton αναφέρει: «Οι διακυμάνσεις και η μείωση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης κάνουν τις γυναίκες πιο ευάλωτες σε συμπτώματα όπως μύκητες ή άλλες εκκρίσεις, επειδή επηρεάζεται το φυσικό περιβάλλον του κολπικού οικοσυστήματος.

«Είναι σημάδι αυτού του σταδίου της ζωής αν διαπιστώσετε ότι συνεχίζετε να εμφανίζετε αυτά τα συμπτώματα παρά τις επαναλαμβανόμενες θεραπείες».

Όσον αφορά τις λοιμώξεις του ουροποιητικού, είναι επίσης συνηθισμένες, καθώς οι αλλαγές των ορμονών επηρεάζουν το ουροποιητικό σύστημα.

«Ο ίδιος ο κόλπος γίνεται πιο ευαίσθητος και μπορεί να αισθάνεστε αίσθημα καύσου επειδή ο ιστός του δέρματος γίνεται λεπτότερος λόγω της μείωσης των οιστρογόνων. Αυτά τα συμπτώματα είναι πιο κοινά στα τελευταία στάδια της περιεμμηνόπαυσης».

Τι να κάνετε εάν έχετε συμπτώματα περιεμμηνόπαυσης

Κάποιες γυναίκες αναζητούν ιατρική βοήθεια για τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης.

Οι περισσότερες ωστόσο, είτε δεν τα προσέχουν καν είτε τα προσπερνούν.

Επειδή τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά, πολλές μπορεί να μην συνειδητοποιούν στην αρχή ότι συνδέονται με την ίδια ομάδα ορμονικών διακυμάνσεων της μετάβασης στην εμμηνόπαυση.

Εάν τα συμπτώματα αρχίζουν να επηρεάζουν τη ζωή σας με αρνητικό τρόπο, έχετε δηλαδή έντονες εναλλαγές της διάθεσης ή σημαντικές αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία, συνιστάται να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισής τους.

Πηγή: mirror.co.uk