ΥΓΕΙΑ

Τα συμπτώματα που σηματοδοτούν τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση

Σινάνη Αικατερίνη

Σχεδόν το 40% των γυναικών στην περιεμμηνόπαυση, παρουσιάζουν αθεράπευτα και πιθανώς εξουθενωτικά αγγειοκινητικά συμπτώματα, όπως εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις.

Τα συμπτώματα που σηματοδοτούν τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση

Νέα μελέτη, η πρώτη του είδους που διερεύνησε λεπτομερώς τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των γυναικών σε κάθε στάδιο της εμμηνόπαυσης, δείχνει ότι τα μέτρια έως σοβαρά αγγειοκινητικά συμπτώματα και η μέτρια έως σοβαρή κολπική ξηρότητα, είναι τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης, με συχνότητα πέντε και 2,5 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με την προεμμηνόπαυση.

Στη μελέτη συμμετείχαν 5.509 γυναίκες ηλικίας 40-69, από τις οποίες 1.250 ταξινομήθηκαν ως προεμμηνοπαυσιακές, 344 ως πρώιμες περιεμμηνοπαυσιακές, 271 ως όψιμες περιεμμηνοπαυσιακές και 3.644 γυναίκες ως μετεμμηνοπαυσιακές.

«Γνωρίζαμε ήδη ότι τα αγγειοκινητικά συμπτώματα, όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις, είναι τυπικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, η μελέτη μας δείχνει σαφώς ότι η νέα εμφάνιση τέτοιων συμπτωμάτων είναι πολύ χαρακτηριστική της περιεμμηνόπαυσης, καθώς είναι σχεδόν πέντε φορές πιο πιθανή από ό,τι στην προ-εμμηνόπαυση», δήλωσε η καθηγήτρια Susan Davis, που διευθύνει το Πρόγραμμα Έρευνας για την Υγεία των Γυναικών του Πανεπιστημίου Monash.

«Λιγότερες διαφορές παρατηρήθηκαν σε άλλα συμπτώματα, όπως η κακή μνήμη και η κακή διάθεση. Ωστόσο, η κολπική ξηρότητα ήταν το πιο διακριτικό σεξουαλικό σύμπτωμα από την προ-εμμηνόπαυση έως την περι-εμμηνόπαυση.

«Και άλλα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν στο στάδιο της περιεμμηνόπαυσης, αλλά δεν είναι ειδικά για αυτό το στάδιο, καθώς είναι επίσης κοινά στις γυναίκες στην προεμμηνόπαυση, π.χ. η κακή μνήμη ήταν μόνο 1,7 και 1,3 φορές πιο πιθανή στην πρώιμη και όψιμη περιεμμηνόπαυση σε σύγκριση με την προεμμηνόπαυση. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα κλασικά αγγειοκινητικά συμπτώματα πρέπει να θεωρούνται ως διαγνωστικό κριτήριο για την περιεμμηνόπαυση ή την εμμηνόπαυση όταν η εμμηνόπαυση δεν μπορεί να διακριθεί από το μοτίβο αιμορραγίας, για παράδειγμα, μετά από υστερεκτομή ή αφαίρεση του ενδομητρίου ή για γυναίκες που φοράνε σπιράλ.

«Ένα σημαντικό εύρημα ήταν ότι οι γυναίκες με κανονικούς κύκλους, αλλά με αλλαγή στην εμμηνορροϊκή ροή και αγγειοκινητικά συμπτώματα, οι οποίες επί του παρόντος ταξινομούνται ως προεμμηνοπαυσιακές, είχαν παρόμοια σοβαρότητα σε ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων με τις γυναίκες στην πρώιμη περιεμμηνόπαυση, οι οποίες, εξ ορισμού, έχουν κύκλους που γίνονται συντομότεροι ή μακρύτεροι κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα. Αυτό το εύρημα υποστηρίζει την πιθανότητα η περιεμμηνόπαυση να ξεκινά πριν οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι αρχίσουν να διαφέρουν κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα και ότι οι γυναίκες των οποίων οι περίοδοι έχουν γίνει πολύ πιο βαριές ή πολύ πιο ελαφριές και που έχουν επίσης αγγειοκινητικά συμπτώματα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν εισέλθει στην περιεμμηνόπαυση».

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η έρευνα θα συμβάλει στη μεταμόρφωση της θεραπείας της υγείας των γυναικών. «Αυτή η ιστορική μελέτη ενισχύει πόσο κρίσιμο είναι να ακούμε τις γυναίκες και να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τα συμπτώματά τους. Πάρα πολλές γυναίκες δεν λαμβάνουν θεραπεία για εξουθενωτικά συμπτώματα όπως εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις. Έρευνες όπως αυτή είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες λαμβάνουν την έγκαιρη, τεκμηριωμένη φροντίδα που τους αξίζει κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης».

Η εμμηνόπαυση είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την υγεία των γυναικών που έχει παραμεληθεί. Καθορίζοντας τα συμπτώματα που πραγματικά σηματοδοτούν αυτή τη μετάβαση, η μελέτη αυτή παρέχει στις γυναίκες και στους κλινικούς γιατρούς καλύτερες γνώσεις και εργαλεία για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των γυναικών».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Diabetes & Endocrinology.