ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Μετεμμηνόπαυση: Τα φρούτα που ωφελούν το μικροβίωμα του εντέρου

Το εντερικό μικροβίωμα, το οικοσύστημα των μικροοργανισμών που βρίσκονται στο έντερο ενός ανθρώπου, αντανακλά τη συνολική υγεία ενός ατόμου.

Μετεμμηνόπαυση: Τα φρούτα που ωφελούν το μικροβίωμα του εντέρου

Η εμμηνόπαυση και η μείωση των γυναικείων ορμονών, μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του και να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού λίπους, επιβράδυνση του μεταβολισμού και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Οι γυναίκες που βρίσκονται στη φάση της μετεμμηνόπαυσης και θέλουν να βοηθήσουν το έντερό τους και τη συνολική υγεία τους, πρέπει να τρώνε αποξηραμένα δαμάσκηνα, έδειξε νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Τα οφέλη τους έχουν επιβεβαιώσει και παλαιότερες μελέτες, σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης Mary Jane De Souza, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

Στην τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή συμμετείχαν 143 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 55 έως 75 ετών που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: Οι 54 έτρωγαν 50 γραμμάρια δαμάσκηνα την ημέρα, οι 37 έτρωγαν 100 γραμμάρια δαμάσκηνα την ημέρα και οι 52 αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου που δεν έτρωγαν δαμάσκηνα. Δώδεκα μήνες μετά, παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου των γυναικών που έτρωγαν δαμάσκηνα, με κυριότερη την ενίσχυση του πληθυσμού των βακτηρίων της οικογένειας Lachnospiraceae, βακτήρια που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον ξενιστή τους.

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική μη φαρμακευτική παρέμβαση για την υγεία του εντέρου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει τα οφέλη των δαμάσκηνων για την υγεία του εντέρου αλλά και τα άλλα συστήματα του οργανισμού. Οι φαινολικές ενώσεις και οι φυτικές ίνες των δαμάσκηνων προκαλούν αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και συμβάλλουν στην ενίσχυση της υγείας των οστών.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Food & Function.