ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Οι δραστηριότητες που κρατούν τον εγκέφαλο νέο και μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια παγκοσμίως, ενώ κάθε χρόνο καταγράφονται σχεδόν 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις.

Οι δραστηριότητες που κρατούν τον εγκέφαλο νέο και μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

Μελέτη του 2021 υπολόγισε ότι οι περιπτώσεις άνοιας θα τριπλασιαστούν και θα ξεπεράσουν τα 152 εκατομμύρια μέχρι το 2050, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Η υψηλότερη αύξηση επιπολασμού της άνοιας προβλέπεται ότι θα καταγραφεί στην ανατολική υποσαχάρια Αφρική, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αναφέρουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι μια συνήθεια από αυτές που υιοθετούν συνήθως τα κορίτσια στην εφηβεία, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της άνοιας.

Το να γράφει κάποιος ημερολόγιο, μπορεί να τον βοηθήσει να αποτρέψει τον κίνδυνο της εκφυλιστικής πάθησης του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 10.000 ανθρώπους άνω των 70 ετών, οι οποίοι ζούσαν στην Αυστραλία και παρακολουθήθηκαν για περίπου 10 χρόνια.

Ανακάλυψαν ότι όσοι συμμετείχαν σε δραστηριότητες που σχετίζονταν με τη γραφή, όπως είναι η τήρηση ημερολογίου, η σύνταξη επιστολών ή η χρήση υπολογιστή, είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια.

Ταυτόχρονα, νοητικές δραστηριότητες, όπως είναι τα επιτραπέζια, τα χαρτιά ή το σκάκι και τα σταυρόλεξα ή τα παζλ, συνδέονταν με 9% μείωση του κινδύνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όπως είναι η ξυλουργική, η μεταλλοτεχνία, η ζωγραφική ή το σχέδιο και οι παθητικές νοητικές δραστηριότητες, όπως είναι η ανάγνωση εφημερίδων ή η ακρόαση μουσικής, συνδέθηκαν με 7% μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου.

Από την άλλη, διαπίστωσαν ότι οι κοινωνικές έξοδοι και οι αλληλεπιδράσεις δεν φάνηκε να έχουν κάποια επίδραση.

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ενασχόληση των ενηλίκων με τη γραφή, τη δημιουργική τέχνη και τις ενεργητικές και παθητικές πνευματικές δραστηριότητες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου άνοιας στα τελευταία χρόνια της ζωής. Για τους ηλικιωμένους, ο εμπλουτισμός του τρόπου ζωής μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας μέσω τροποποιήσεων στην καθημερινή ρουτίνα. Ένας εμπλουτισμένος τρόπος ζωής με ποικίλες δραστηριότητες αναψυχής, μπορεί να αντικατοπτρίζει μια αισιόδοξη προσωπικότητα και να προσφέρει γνωστικά οφέλη διεγείροντας την ανάπτυξη νευρώνων και συνάψεων και προάγοντας την ευημερία» αναφέρουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης.

Τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν στη χάραξη πολιτικών για τη γηριατρική φροντίδα και τις παρεμβάσεις που στοχεύουν στην πρόληψη της άνοιας στους ηλικιωμένους, προσθέτουν.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Jama Network Open.