ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Ποιοι υδατάνθρακες συνδέονται με υγιή γήρανση

Σινάνη Αικατερίνη

Η πρόσληψη φυτικών ινών, καθώς και υψηλής ποιότητας υδατανθράκων, συνδέεται με υγιή γήρανση και άλλα οφέλη για τις γυναίκες μέσης ηλικίας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ποιοι υδατάνθρακες συνδέονται με υγιή γήρανση

«Όλοι έχουμε ακούσει ότι οι διαφορετικοί υδατάνθρακες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία με διαφορετικό τρόπο, είτε σε σχέση με το βάρος, την ενέργεια ή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, αντί να εξετάσουμε μόνο τις άμεσες επιπτώσεις αυτών των μακροθρεπτικών συστατικών, θέλαμε να κατανοήσουμε τι μπορεί να σημαίνουν για την καλή υγεία 30 χρόνια αργότερα», δήλωσε ο Andres Ardisson Korat, από το Πανεπιστήμιο Tufts και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η ποιότητα των υδατανθράκων μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υγιή γήρανση».

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από ερωτηματολόγια της μελέτης Nurses' Health Study που συλλέχθηκαν κάθε τέσσερα χρόνια μεταξύ 1984 και 2016, προκειμένου να εξετάσουν τη διατροφή και τις επιδράσεις της στην υγεία σε πάνω από 47.000 γυναίκες μέσης ηλικίας, οι οποίες ήταν 70 έως 93 ετών το 2016.

Η πρόσληψη συνολικών υδατανθράκων (επεξεργασμένων, υψηλής ποιότητας μη επεξεργασμένων υδατανθράκων, υδατανθράκων από δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και όσπρια), φυτικών ινών, καθώς και ο γλυκαιμικός δείκτης και το γλυκαιμικό φορτίο της διατροφής, προέκυψαν από ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων.

Οι ερευνητές όρισαν την υγιή γήρανση ως την απουσία 11 σημαντικών χρόνιων ασθενειών, την απουσία γνωστικών και σωματικών λειτουργικών διαταραχών και την καλή ψυχική υγεία.

Οι 3.706 συμμετέχουσες πληρούσαν τον ορισμό της υγιούς γήρανσης.

Η ανάλυση έδειξε ότι η πρόσληψη συνολικών υδατανθράκων, υψηλής ποιότητας υδατανθράκων από δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και όσπρια, καθώς και συνολικών φυτικών ινών στη μέση ηλικία, συνδέεται με 6 έως 37% περισσότερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης σε διάφορους τομείς της ψυχικής και σωματικής υγείας.

Αντίθετα, η πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων (υδατάνθρακες από προστιθέμενα σάκχαρα, επεξεργασμένα δημητριακά και πατάτες) και αμυλούχων λαχανικών συνδέθηκε με 13% λιγότερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης.

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν άλλα στοιχεία που συνδέουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και οσπρίων με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, και τώρα βλέπουμε τη σύνδεση με τα αποτελέσματα της σωματικής και γνωστικής λειτουργίας», δήλωσε ο Qi Sun, ανώτερος συγγραφέας και αναπληρωτής καθηγητής στα τμήματα διατροφής και επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι θα απαιτηθούν περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν οι πιθανοί μηχανισμοί που συνδέουν τις φυτικές ίνες και τους υψηλής ποιότητας υδατάνθρακες με την υγιή γήρανση.

«Οι μελέτες αρχίζουν να εντοπίζουν μια συσχέτιση μεταξύ των διατροφικών επιλογών στη μέση ηλικία και της ποιότητας ζωής στα μεταγενέστερα χρόνια. Όσο περισσότερο κατανοούμε την υγιή γήρανση, τόσο περισσότερο μπορεί η επιστήμη να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν πιο υγιεινά για περισσότερο χρόνο», πρόσθεσαν.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.