ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Πράσινο τσάι & βιταμίνη Β3: Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές για τον συνδυασμό που ξανανιώνει τον εγκέφαλο

Σινάνη Αικατερίνη

Νέα ενθαρρυντικά στοιχεία για την πιθανή πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Πράσινο τσάι & βιταμίνη Β3: Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές για τον συνδυασμό που ξανανιώνει τον εγκέφαλο

Μελέτη σε ζώα έδειξε ότι ένας συνδυασμός αντιοξειδωτικού από πράσινο τσάι και νικοτιναμίδης, μιας μορφής βιταμίνης Β3, μπορεί να βοηθήσει στην αναζωογόνηση γερασμένων εγκεφαλικών κυττάρων και στην απομάκρυνση των πρωτεϊνικών πλακών που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Προηγούμενες έρευνες σε ανθρώπους έχουν ήδη συνδέσει την κατανάλωση πράσινου τσαγιού και βιταμίνης Β3 από τις τροφές με καλύτερη γνωστική λειτουργία.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις της γαλλικής επιγαλλοκατεχίνης (EGCG), του ισχυρού αντιοξειδωτικού του πράσινου τσαγιού, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Β3 στα εγκεφαλικά κύτταρα ποντικών.

Ο συνδυασμός αποκατέστησε τα επίπεδα τριφωσφορικής γουανοσίνης (GTP), ενός μορίου που μειώνεται φυσιολογικά με την ηλικία και αυτή η μείωση έχει συνδεθεί με το Αλτσχάιμερ.

Μέσα σε μόλις 24 ώρες από την έναρξη της θεραπείας, τα επίπεδα GTP στους νευρώνες των ποντικών επανήλθαν σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα νεότερων κυττάρων, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και συμβάλλοντας στην απομάκρυνση των τοξικών πλακών αμυλοειδούς, χαρακτηριστικών της νόσου.

Παρότι τα ευρήματα είναι ελπιδοφόρα, οι ειδικοί τονίζουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων EGCG ή βιταμίνης Β3 από το στόμα, δεν φαίνεται να βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου ή να αντιμετωπίζει το Αλτσχάιμερ.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Gregory J. Brewer από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, είχε δείξει σε προηγούμενη κλινική δοκιμή ότι τα από του στόματος συμπληρώματα Β3 δεν είχαν αποτέλεσμα στα πρώιμα στάδια της νόσου, καθώς καταστρέφονται από τα βακτήρια του εντέρου πριν φτάσουν στον εγκέφαλο.

Πιθανές μελλοντικές προτάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν επιθέματα, ρινικά σκευάσματα ή υπογλώσσια συμπληρώματα για καλύτερη απορρόφηση.

Nettle-Tea-tsai-tsouknidas

Μπορεί το πράσινο τσάι από μόνο του να βοηθήσει;

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει συνδεθεί με:

  • βελτίωση της μνήμης
  • μείωση του άγχους
  • χαμηλότερη αρτηριακή πίεση
  • πρόληψη της άνοιας

Πρόσφατη μελέτη σε 8.766 ενήλικες χωρίς άνοια έδειξε ότι όσοι έπιναν τακτικά πράσινο τσάι, είχαν λιγότερες βλάβες στη λευκή ουσία του εγκεφάλου, οι οποίες συνδέονται με γνωστική εξασθένηση και Αλτσχάιμερ. Η κατανάλωση καφέ δεν είχε παρόμοιο όφελος.

Σύμφωνα με τον Brewer, το πράσινο τσάι από μόνο του δεν αρκεί και απαιτείται και η νικοτιναμίδη για την επαρκή παραγωγή ενέργειας στους νευρώνες.

«Για να παραμείνουν ζωντανοί και λειτουργικοί οι νευρώνες -απαραίτητο για τη μνήμη- χρειάζονται όχι μόνο προστασία αλλά και επαρκή ενεργειακή τροφοδοσία», εξηγεί.

Ο ρόλος της διατροφής στη γνωστική υγεία

Η πρόσληψη βιταμίνης Β3 μέσω τροφών έχει συνδεθεί με καλύτερη γνωστική λειτουργία, αλλά οι ειδικοί συνιστούν την υιοθέτηση ολιστικών διατροφικών προτύπων και όχι την απομόνωση ενός μόνο θρεπτικού συστατικού.

Ένα παράδειγμα είναι η διατροφή MIND, η οποία έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου Αλτσχάιμερ.

Η συγκεκριμένη διατροφή περιλαμβάνει πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μούρα, ,δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και σπόρους, θαλασσινά, πουλερικά, ελαιόλαδο.

Πολλές από αυτές τις τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β3 και αντιοξειδωτικά, παρέχοντας προστασία στον εγκέφαλο.

Ο συνδυασμός αντιοξειδωτικών του πράσινου τσαγιού και βιταμίνης Β3 δείχνει να έχει τη δυνατότητα να αναζωογονεί τα γηρασμένα εγκεφαλικά κύτταρα και να απομακρύνει βλαβερές πρωτεϊνικές πλάκες σε πειραματικά μοντέλα. Αν και τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά, ανοίγουν τον δρόμο για νέες θεραπευτικές στρατηγικές στην πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό GeroScience.