ΥΓΕΙΑ

Κολπική φαγούρα: 5 κοινές αιτίες εκτός από τους μύκητες

Η επίμονη φαγούρα στο κόλπο είναι μια εξαιρετικά άβολη κατάσταση που περιορίζει τις κινήσεις και απειλεί την κοινωνική και επαγγελματική σας ζωή.

Κολπική φαγούρα: 5 κοινές αιτίες εκτός από τους μύκητες

Πριν βγάλετε την ετυμηγορία ότι πρόκειται για μόλυνση από μύκητες, μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση στις γυναίκες, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ποιες άλλες καταστάσεις μπορεί να ερεθίσουν τον κόλπο και να προκαλέσουν φαγούρα.

Αν υποφέρετε από κολπική φαγούρα, μην προσπαθήσετε να την αντιμετωπίσετε μόνες σας, δοκιμάζοντας διάφορα προϊόντα, χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό.

Είναι σημαντικό επίσης να αποκλείσετε τις σοβαρές αιτίες, π.χ. μόλυνση με τριχομονάδες, ένα κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, που απαιτεί τη λήψη αντιβίωσης.

Δείτε πέντε κοινές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν κολπική φαγούρα:

Τρόπος ζωής

Η εξωτερική φαγούρα μπορεί να οφείλεται σε δερματίτιδα ή φλεγμονή του δέρματος που προκαλούν τα ξυράφια, τα στενά ρούχα ή τα ιδρωμένα ρούχα προπόνησης. Φροντίστε λοιπόν να μην χρησιμοποιείτε το ίδιο ξυράφι πάνω από 5 φορές, να αποφεύγετε τα πολύ στενά παντελόνια και εσώρουχα και να πλένετε τα ρούχα του γυμναστηρίου.

Σεξ

Η χρήση λιπαντικών στο σεξ μπορεί να προκαλέσει κολπικό κνησμό και δυσφορία. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά λιπαντικά περιέχουν αλκοόλ, το οποίο ερεθίζει τον κόλπο. Φαγούρα μπορεί να προκαλέσει και το λάτεξ, βασικό συστατικό των περισσότερων προφυλακτικών.

Αν δεν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό, οι ειδικοί προτείνουν φυσικά λιπαντικά όπως το λάδι καρύδας, ενώ αν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό, επιλέξτε κάποιο λιπαντικό με βάση το νερό, χωρίς άρωμα. Εάν τέλος έχετε αλλεργία στο λάτεξ, χρησιμοποιήστε προφυλακτικό από πολυπροπυλένιο.

bigstock Itching Vagina 70610308

Εμμηνόπαυση

Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων καθώς πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση αλλάζουν την ισορροπία του pH στον κόλπο, προκαλώντας ξηρότητα και κολπική ατροφία. Η πτώση των οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει φαγούρα, ερεθισμό και πόνο στο σεξ. Ζητήστε από τον γυναικολόγο να σας δώσει κάποια αγωγή που θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση του pH και την αποκατάσταση της υγρασίας στον κόλπο.

Προϊόντα προσωπικής υγιεινής

Πολλές γυναίκες κάνουν συχνά κολπικές πλύσεις, με αποτέλεσμα να διαταράσσουν την ισορροπία βακτηρίων του κόλπου. Ένα ακατάλληλο σαπούνι μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηρότητα, ερεθισμό και φαγούρα.
Σε γενικές γραμμές, τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην περιοχή του κόλπου δεν πρέπει να έχουν άρωμα, να είναι ενυδατικά και να έχουν ήπια σύνθεση. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο κόλπος έχει την ικανότητα αυτοκάθαρσης και δεν πρέπει να επιμένετε χρησιμοποιώντας σκληρά σαπούνια και άλλα ισχυρά καθαριστικά. Αποφεύγετε επίσης τα αποσμητικά και τα μαντηλάκια. Αν παρατηρήσετε δυσάρεστες οσμές, αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη βακτηρίων και πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Βακτηριακή κολπίτιδα

Πρόκειται για κοινή λοίμωξη που οφείλεται στην υπερανάπτυξη των φυσικών βακτηρίων του κόλπου που προκαλεί φλεγμονή. Μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά αφορά περισσότερο τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας λόγω του σεξ χωρίς προφυλάξεις. Εκτός από φαγούρα, άλλα συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας είναι οι γκριζωπές κολπικές εκκρίσεις και η δυσάρεστη οσμή. Η αντιμετώπιση απαιτεί τη λήψη αντιβίωσης. Αν ταλαιπωρείστε συχνά από βακτηριακές κολπίτιδες, είναι χρήσιμο να λαμβάνετε προβιοτικά που συμβάλλουν στην ισορροπία της κολπικής χλωρίδας.

Διαβάστε επίσης:

Κολπικές πλύσεις: Δείτε ποιους κινδύνους κρύβουν

Καλοκαιρινές κολπίτιδες: Όσα πρέπει να γνωρίζετε