ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης & υπέρταση στην εγκυμοσύνη: Ένας επικίνδυνος συνδυασμός

Έχει ήδη αποδειχτεί σε παλαιότερες επιστημονικές μελέτες ότι οι γυναίκες που εκδηλώνουν είτε διαβήτη είτε υπέρταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2, υπέρταση ή καρδιοπάθεια αρκετά χρόνια αργότερα.

Διαβήτης & υπέρταση στην εγκυμοσύνη: Ένας επικίνδυνος συνδυασμός

Τώρα, μια νέα καναδική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Epidemiology δείχνει πως όταν οι δύο παθήσεις συνυπάρχουν οι κίνδυνοι για την υγεία της γυναίκας στο μέλλον είναι πολλαπλάσιοι.

bigstock Doctor Using Stethoscope Exami 180505351

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 64.000 γυναίκες, οι οποίες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: όσες δεν εκδήλωσαν ούτε υπέρταση ούτε διαβήτη κύησης, όσες εκδήλωσαν είτε υπέρταση είτε διαβήτη κύησης και όσες εκδήλωσαν και υπέρταση και διαβήτη κύησης.

Όσες από τις συμμετέχουσες εμφάνισαν είτε υψηλή πίεση είτε υψηλό σάκχαρο στην εγκυμοσύνη τους είχαν 15πλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν αργότερα διαβήτη τύπου 2, όμως για όσες γυναίκες εμφάνισαν και υπέρταση και διαβήτη κύησης ο μελλοντικός κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 ήταν αυξημένος κατά 37 φορές, σε σύγκριση με τις γυναίκες που διατήρησαν το σάκχαρο και την πίεσή τους μέσα στα όρια του φυσιολογικού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Όσο για τον μελλοντικό κίνδυνο υπέρτασης, για τις εγκύους με διαβήτη ή υπέρταση ο κίνδυνος ήταν διπλάσιος, ενώ για τις υπερτασικές και διαβητικές εγκύους ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά έξι φορές, σε σχέση με τις υγιείς γυναίκες.

«Αυτή η γνώση θα επιτρέψει στους γιατρούς να αναγνωρίζουν ποιες μητέρες κινδυνεύουν περισσότερο και να δουλέψουν μαζί τους ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες με απώτερο στόχο τη μείωση των μελλοντικών κινδύνων για την υγεία» αναφέρει η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης Δρ Ρομίνα Πέις από το Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου ΜακΓκίλ στο Μόντρεαλ, σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα.

Δείτε κι αυτό:

Διαβήτης κύησης: Με πόσες ώρες ύπνου είναι προστατευμένες οι γυναίκες

Υπέρταση στην εγκυμοσύνη & παχύσαρκο παιδί: Πώς θα αποτρέψετε τον κίνδυνο

Διαβήτης κύησης: Η σημασία του βάρους της γυναίκας ανάμεσα σε δύο εγκυμοσύνες