ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αντικαρκινικό και με τη «βούλα» το μπρόκολο

Είναι από τις πιο ευεργετικές τροφές αλλά ταυτόχρονα και αντικαρκινικές και με την «βούλα» της επιστήμης πλέον.
Αντικαρκινικό και με τη «βούλα» το μπρόκολο

Είναι από τις πιο ευεργετικές τροφές αλλά ταυτόχρονα καιαντικαρκινικές και με την «βούλα» της επιστήμης πλέον.

Μιλάμε για το μπρόκολο που εάν δεν το έχετε εντάξει ακόμηστην καθημερινή σας διατροφή, θα πρέπει τουλάχιστον να ενημερωθείτε για τα καλάνέα!

Σύμφωνα με μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural & Food Chemistry, η συχνή κατανάλωση μπρόκολου έχει μίαισχυρή προστατευτική δράση έναντι της εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου.Ειδικότερα του προστάτη, του καρκίνου του μαστού, του εντέρου, του πνεύμοναακόμα και του δέρματος.

Στο μπρόκολο οι γλυκοζινόλες (glucosinolates -GSs) που περιέχει αλλά και ταπαράγωγα της διάσπασής τους, παρουσιάζουν μία ιδιαίτερη ικανότητα να ενισχύουντη δράση ενός ενζύμου που βρίσκεται στο μπρόκολο και το οποίο βοηθά το σώμα μαςνα απομακρύνει όλες τις καρκινογόνος ουσίες.

Ένας τρόπος να αυξηθεί η παραγωγή των γλυκοζινολών είναι η χρησιμοποίηση μίαςφυτορμόνης του μεθυλγιασμονιδίου. Η ορμόνη αυτή διεγείρει το αμυντικό σύστηματων φυτών και τα βοηθά να αντιμετωπίσουν παράσιτα και μια σειρά από ασθένειεςτων φυτών καθώς επίσης και στην ανάπλαση των τραυματισμένων σημείων του φυτού.

Ομάδα ερευνητών υπό τον John Juvik προσπάθησαν να βρουν ποια ομάδα γλυκοζινολώνδιεγείρει την παραγωγή του ενζύμου με αντικαρκινική δράση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό το συστατικό είναι η σουλφοραφάνη χωρίς όμωςνα αποκλείεται και η θετική δράση και άλλων συστατικών. Σημαντικό ρόλο στηναύξησης των επιπέδων του αντικαρκινικού ενζύμου έπαιξαν και οι καλέςκλιματολογικές συνθήκες καθώς η φυτορμόνη (μεθυλγιασμονιδίο) είναι ένα είδος«αντιψυκτικού υγρού» για τα φυτά και το κρύο μειώνει την αποτελεσματικότητατου.