Μπρόκολο ή κουνουπίδι; Ποιο είναι πιο υγιεινό
Όταν μιλάμε για σταυρανθή λαχανικά, το μυαλό μας πηγαίνει κατευθείαν στο μπρόκολο και το κουνουπίδι.

Παρότι και τα δύο είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, πολλοί αναρωτιούνται ποιο υπερτερεί έναντι του άλλου.
Η απάντηση δεν είναι απόλυτη, καθώς κάθε λαχανικό έχει τα δικά του πλεονεκτήματα.
Δείτε επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία που θα σάς βοηθήσουν να καταλάβετε ποιο ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.
Διατροφική σύγκριση: μπρόκολο vs κουνουπίδι
Το μπρόκολο προσφέρει σημαντικά περισσότερη βιταμίνη C και βιταμίνη Κ σε σχέση με το κουνουπίδι.
Το κουνουπίδι έχει προβάδισμα σε άλλες βιταμίνες, όπως είναι η βιταμίνη Β6 και το παντοθενικό οξύ.
Σε ό,τι αφορά τις θερμίδες και τα μακροθρεπτικά, το μπρόκολο είναι ελαφρώς πυκνότερο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.
Το κουνουπίδι, από την άλλη, έχει χαμηλότερα σάκχαρα και λιγότερους υδατάνθρακες.
Αν θέλετε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, το μπρόκολο έχει ένα μικρό προβάδισμα. Αν όμως στόχος σας είναι ο έλεγχος του σακχάρου ή η ελαφριά διατροφή, το κουνουπίδι είναι εξαιρετική επιλογή.
Βιοδραστικά συστατικά και οφέλη
Σουλφοραφάνη
Το μπρόκολο περιέχει υψηλά επίπεδα σουλφοραφάνης, μια ισχυρή θειούχα ένωση με αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Επιδρά στην ενεργοποίηση συστημάτων αποτοξίνωσης στο ήπαρ και προστατεύει από το οξειδωτικό στρες.
Γλυκοσινολάτες και φυτοχημικά
Και τα δύο λαχανικά περιέχουν γλυκοσινολάτες, ενώσεις που μετατρέπονται σε ισοθειοκυανάτες με αντιφλεγμονώδη δράση. Το κουνουπίδι, παρότι έχει μικρότερη ποσότητα, είναι υπολογίσιμο.
Φυτικές ίνες και μικροβίωμα
Το μπρόκολο περιέχει ελαφρώς περισσότερες φυτικές ίνες, που έχουν οφέλη για το έντερο, όπως πρόληψη της δυσκοιλιότητας και καλά βακτήρια.

Καρδιαγγειακή υγεία και πρόληψη νόσων
Η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ η σουλφοραφάνη έχει μελετηθεί για την ικανότητά της να βελτιώνει τη λειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων. Το μπρόκολο, λόγω της υψηλότερης συγκέντρωσής του σε θρεπτικά συστατικά, συχνά θεωρείται πιο «δυνατό» στην πρόληψη φλεγμονών και αθηρωμάτωσης.
Η διαφορά μεταξύ των δύο πάντως, δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να θεωρείται καθοριστική στην πράξη. Αυτό που μετράει περισσότερο είναι η ποικιλία και η συνολική ποιότητα της διατροφής.
Πρακτικές συμβουλές
Μαγείρεμα: Το μπρόκολο χάνει μέρος της βιταμίνης C με το βράσιμο. Είναι προτιμότερο το μαγείρεμα στον ατμό αν θέλετε να διατηρήσετε τα θρεπτικά συστατικά του.
Συνδυασμός: Ο συνδυασμός και των δύο είναι έξυπνη επιλογή, καθώς έτσι γίνεται αλληλοσυμπλήρωση θρεπτικών στοιχείων.
Ποσότητα: Προσθέτοντας 100–200 γραμμάρια από αυτά τα λαχανικά στην καθημερινή διατροφή σας, ωφελείτε την υγεία σας.
Συμπέρασμα
Τόσο το μπρόκολο, όσο και το κουνουπίδι είναι εξαιρετικά υγιεινά, αλλά αν πρέπει να διαλέξετε, το μπρόκολο έχει το προβάδισμα όσον αφορά τις βιταμίνες, τις φυτικές ίνες και τις βιοδραστικές ουσίες. Εν τούτοις το κουνουπίδι, δεν υστερεί και αποτελεί άριστη επιλογή για πιο ελαφριά και ουδέτερη γεύση.
Με πληροφορίες από Healthline και EatingWell