ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ανοσοθεραπεία με βατόμουρα για την αλλεργία στα φιστίκια

Τα φιστίκια είναι ένας από τους πλέον αγαπημένους ξηρούς καρπούς, αποτελούν όμως σύνηθες αλλεργιογόνο.

Ανοσοθεραπεία με βατόμουρα για την αλλεργία στα φιστίκια

Τα φιστίκια είναι ένας από τους πλέον αγαπημένους ξηρούς καρπούς, αποτελούν όμως σύνηθες αλλεργιογόνο.

Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την οριστική καταπολέμηση της συγκεκριμένης αλλεργίας, καθώς οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, όπως τα βατόμουρα, εξουδετερώνουν την επίδραση του φιστικιού.

Η ανοσοθεραπεία είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος για την αντιμετώπιση της αλλεργικής αντίδρασης, είτε αυτή οφείλεται σε κάποια τροφή είτε στα τσιμπήματα των εντόμων.

Βασίζεται στη χορήγηση μικρής ποσότητας του αλλεργιογόνου στον ασθενή, με αποτέλεσμα τη σταδιακή αποευαισθητοποίηση.

Η αλλεργία στα φιστίκια οφείλεται στις πρωτεΐνες που περιέχουν. Η αντίδραση εκδηλώνεται όταν αυτές έρχονται σε επαφή με συγκεκριμένες κατηγορίες ανοσοκυττάρων (μαστοκύτταρα και βασεόφιλα κύτταρα), τα οποία παράγουν σταθεροποιητικές πρωτεΐνες (ανοσοσφαιρίνη Ε - IgE). Όταν οι πρωτεΐνες του φιστικιού έρχονται σε επαφή με την ανοσοσφαιρίνη, πυροδοτείται η φλεγμονή σε ολόκληρο το σώμα. Το αποτέλεσμα είναι η έντονη δύσπνοια και το πρήξιμο.

Οι πολυφαινόλες είναι πολύτιμα αντιοξειδωτικά που έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύονται με τις πρωτεΐνες στα φιστίκια, εξαλείφοντας την επίδραση της IgE.

Από τις τροφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, όπως το πράσινο τσάι, η κανέλα, το σταφύλι και διάφορα είδη μούρων, το βατόμουρο φάνηκε να έχει την μεγαλύτερη επίδραση.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Chemical & Engineering News και το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι οι κλινικές δοκιμές, ώστε να επιβεβαιωθούν τα οφέλη του βατόμουρου στην καταπολέμηση της αλλεργίας.

Διαβάστε επίσης:

Αλλεργία στα φιστίκια τέλος!

Μεταμόσχευση μυελού των οστών θεράπευσε και αλλεργία στα φιστίκια