ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι τρεις συσκευές που σας βάζουν κιλά και δεν το ξέρετε!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο διαπίστωσαν ότι υπάρχουν τρεις συγκεκριμένες συσκευές που όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά και ευθύνονται για τα επιπλέον κιλά που έχουμε.

Οι τρεις συσκευές που σας βάζουν κιλά και δεν το ξέρετε!

Πρόκειται για τα smartphone, τα τάμπλετ και τα κομπιούτερ, των οποίων το μπλε φως τη νύχτα, εκτοξεύει τα επίπεδα της πείνας για αρκετές ώρες, ακόμα κι αν κάποιος έχει φάει πριν εκτεθεί σε αυτό.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, στην πραγματικότητα το μπλε φως των οθονών ανοίγει για μόλις 15 λεπτά την όρεξη, ωστόσο η πείνα παραμένει για τουλάχιστον δύο ώρες μετά.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές επιστράτευσαν 10 υγιείς εθελοντές για να διερευνήσουν τις επιδράσεις του φωτισμού στο αίσθημα της πείνας και τον μεταβολισμό της γλυκόζης.

Τους ζητήθηκε, λοιπόν, να καταναλώσουν το ίδιο, πλούσιο σε υδατάνθρακες γεύμα, πριν και μετά την έκθεσή τους στο φως και να συμπληρώνουν ειδικά ερωτηματολόγια στα οποία ανέφεραν πόσο πεινούσαν, ενώ υποβάλλονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα σε εξετάσεις καταγραφής του μεταβολισμού της γλυκόζης.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Sleep», τα επίπεδα της πείνας των εθελοντών και ο μεταβολισμός της γλυκόζης αυξήθηκαν κατακόρυφα έπειτα από την έκθεση στο μπλε φως.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι μία και μόνο έκθεση διαρκείας 3 ωρών σε μπλε φωτισμό στη διάρκεια του απογεύματος και νωρίς το βράδυ μπορεί να επηρεάσει έντονα την πείνα και τον μεταβολισμό της γλυκόζης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Άιβι Τσαν, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Κέντρο Ύπνου & Κιρκάδιας Βιολογίας του Northwestern.

Προγενέστερες μελέτες είχαν συσχετίσει την νυχτερινή έκθεση στον μπλε φωτισμό από τις οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών, με καταστολή της ανάγκης για ύπνο και έτσι με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης αϋπνίας.