ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δείτε τι προκαλεί στον οργανισμό σας η υπερβολική κατανάλωση αλατιού

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine κατέδειξε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού ευθύνεται για περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο θανάτους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, λόγω καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Δείτε τι προκαλεί στον οργανισμό σας η υπερβολική κατανάλωση αλατιού

Εσείς πόσα γνωρίζετε για την επίδραση του αλατιού στον οργανισμό σας και για τα προβλήματα υγείας ή τις καθημερινές ενοχλήσεις που μπορεί να σας προκαλέσει;

1. Φούσκωμα στην κοιλιά

salt1

Όταν καταναλώνουμε πολύ αλάτι, το σώμα μας κάνει κατακράτηση υγρών. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί το ενοχλητικό φούσκωμα.

2. Αυξημένη αρτηριακή πίεση

salt2

Η συσσώρευση υγρών στο σώμα οδηγεί σε άνοδο της αρτηριακής πίεσης. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal επιβεβαιώνει ότι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλατιού και της υπέρτασης. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μείωση της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού βοηθά να επανέλθει η πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.

3. Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού

salt3

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση αποτελεί, με τη σειρά της, βασικό παράγοντα κινδύνου για το εγκεφαλικό.

4. Ο οργανισμός ζητά όλο και περισσότερο αλάτι

salt4

Οι γευστικοί κάλυκες σταδιακά συνηθίζουν την αλμυρή γεύση, με αποτέλεσμα να επιζητούμε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες αλατιού.

5. Προβλήματα στα νεφρά

salt5

Η υπέρταση μπορεί επίσης να συμβάλει στη νεφρική ανεπάρκεια, καθώς παρατηρείται αυξημένη καταπόνηση των αρτηριών που καταλήγουν στα νεφρά.

6. Εξασθένιση της μνήμης

salt6

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Neurobiology of Aging δείχνει ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει πολύ αλάτι σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή συνδέονται άμεσα με τη νοητική κατάπτωση και την αποδυνάμωση της μνήμης στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Διαβάστε επίσης:

Κοστίζει 1,6 εκατομμύρια ζωές το χρόνο και το έχουμε όλοι σπίτι μας
Τι να βγάλετε από τη διατροφή σας για να μην αρρωσταίνετε
Διατροφικό SOS για την καρδιακή ανεπάρκεια