ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 10 πιο υγιεινές κουζίνες στον κόσμο. Τελευταία η ελληνική! (pics)

Στο τελευταίο του βιβλίο, The 5-Factor World Diet ο συγγραφέας και γνωστός γυμναστής διασημοτήτων Harley Pasternak προτείνει τις 10 χώρες με τις πιο υγιεινές παραδοσιακές κουζίνες.

Οι 10 πιο υγιεινές κουζίνες στον κόσμο.  Τελευταία η ελληνική! (pics)

Ο Χάρλει Πάστερνακ επέλεξε τις χώρες με βάση τα μεγαλύτερα ποσοστά προσδόκιμου ζωής και τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η κατάταξη του Πάστερνακ δεν είναι επιστημονικά αυστηρή, και γι αυτό μπορεί να παρηγορηθούμε ως Έλληνες, καθώς η ελληνική κουζίνα βρέθηκε στη 10η θέση, αφού η χώρα μας εμφανίζει πια υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, ενώ έχει χάσει εδώ και χρόνια το υψηλό βαθμό που έπαιρνε στο προδόκιμο ζωής.

1. Ιαπωνία
Ποσοστό παχυσαρκίας: 1,5%
Προσδόκιμο ζωής: 82 χρόνια

O Pasternak επαινεί την ιαπωνική κουζίνα για την εστίασή της στα λαχανικά όπως το λάχανο, το μπρόκολο και το κατσαρό λάχανο. Οι κύριες πηγές πρωτεϊνών στην ιαπωνική διατροφή είναι από τα ψάρια, το σούσι και τη σόγια. Τέλος, οι Ιάπωνες τρώνε άφθονο σύνθετους υδατάνθρακες πλούσιους σε θρεπτικά συστατικά, όπως τα noodles. Οι Ιάπωνες φημίζονται για τη γερή καρδιά τους και τη μακροζωία τους.

0302 japan-sushi 485x340

2. Σιγκαπούρη
Ποσοστό παχυσαρκίας: 1,8%
Προσδόκιμο ζωής: 82 χρόνια

Οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης τρώνε άσπρο ρύζι όλη την ημέρα, ενώ καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες ψάρια και λαχανικά. Στη Σιγκαπούρη τρώνε κρέας με φειδώ.

0302 singapore-food-market 485x340

3. Κίνα
Ποσοστό παχυσαρκίας: 1,8%
Προσδόκιμο ζωής: 73 χρόνια

Τα δύο από τα τρία γεύματα των Κινέζων αποτελούνται από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και φασόλια, τα οποία τα μαγειρεύουν στον ατμό.

0302 china-noodles 485x340

4. Σουηδία
Ποσοστό παχυσαρκίας: 11%
Προσδόκιμο ζωής: 81 χρόνια

Αυτή η σκανδιναβική χώρα παρά τη σχετική έλλειψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών, το κλειδί στην υγιεινή διατροφή τους είναι τα γαλακτομικά, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα μούρα, ο σολωμός και η ρέγκα. τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.
Βοηθά, επίσης το γεγονός, ότι οι Σουηδοί καίνε πολλές θερμίδες όλο το χρόνο με το cross-country σκι και άλλα χειμερινά σπορ.

0302 sweden-herring-rye 485x340

5. Γαλλία
Ποσοστό παχυσαρκίας: 6,6%
Προσδόκιμο ζωής: 81 χρόνια

Οι περισσότεροι γνωρίζουν το λεγόμενο γαλλικό παράδοξο: Αν και οι Γάλλοι επιδίδονται στην κατανάλωση λιπαρών τροφών, όπως τα τυριά, το βούτυρο και τα γλυκά, εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά καρδιοπαθειών. Οι Γάλλοι συνηθίζουν να τρώνε μικρές μερίδες φαγητού, αποφεύγοντας και τα ενδιάμεσα σνακ, ενώ πίνουν κόκκινο κρασί. Τα λαχανικά διαδραματίζουν επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα τα γεύματα τους.

0302 france-sausage 485x340

6. Ιταλία
Ποσοστό παχυσαρκίας: 13%
Προσδόκιμο ζωής: 80 χρόνια

Η παραδοσιακή ιταλική κουζίνα δεν είναι μόνο τα ζυμαρικά, το κρέας και η πίτσα, που σερβίρονται στα εστιατόρια.
Οι Ιταλοί τρώνει όσπρια και λαχανικά, ενώ τα ζυμαρικά αν και είναι πολύ δημοφιλή, ο Pasternak επισημαίνει ότι καταναλώνονται σε περιορισμένες ποσότητες, συχνά ως δευτερεύον πιάτο. Οι Ιταλοί επίσης μαγειρεύουν με ελαιόλαδο, και πολλές φορές τα φαγητά τους είναι μαγειρεμένα στον ατμό.

0302 italy-appetizer 485x340

7. Ισπανία
Ποσοστό παχυσαρκίας: 16%
Προσδόκιμο ζωής: 80 χρόνια

Διάσημη για τα αλλαντικά της και το παστό χοιρινό, η Ισπανία δεν έχει τη φήμη της υγιεινής διατροφής. Ο Pasternak επαινεί τους Ισπανούς για την πλούσια σε φυτικές ίνες, μεσογειακή διατροφή τους και για το ελαιόλαδο. Επίσης, οι Ισπανοί τρώνε πολλά φασόλια, αλλά και πολλά ψάρια όπως πέστροφα, μύδια και γαρίδες. Οι ξηροί καρποί και τα εσπεριδοειδή είναι στοιχεία της ισπανικής διατροφή.

0302 spain-paella-mussels 485x340

8. Νότια Κορέα
Ποσοστό παχυσαρκίας: 10%
Προσδόκιμο ζωής: 79 χρόνια

Ο Πάστερνακ πιστεύει ότι οι Νοτιοκορεάτες απολαμβάνουν μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που βασίζεται στο tofu (προϊόν από το γάλα της σόγιας), τα ζυμαρικά, τα ψάρια και τα λαχανικά.
Αν και το βόειο κρέας στα κάρβουνα είναι αγαπημένο πιάτο, οι Νοτιοκορεάτες το τρώνε με φειδώ, καταναλώνοντας μόλις 16 κιλά βοδινό κρέας ανά έτος σε σύγκριση με τον αμερικανικό μέσο όρο 67 κιλά.

0302 korea-kimchi-market 485x340

9. Ισραήλ
Ποσοστό παχυσαρκίας: 24%
Προσδόκιμο ζωής: 81 χρόνια

Η κουζίνα του Ισραήλ διαθέτει πολλά υγιή στοιχεία, όπως τα όσπρια, οι μελιτζάνες και το ελαιόλαδο. Ο Pasternak επισημαίνει επίσης ότι στην ισραηλινή διατροφή γίνεται σωστή χρήση των μπαχαρικών και των βοτάνων και σπόρων. Επιπλέον χρησιμοποιούν πολύ τον κουρκουμά, ένα μπαχαρικό που έχει αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες, τη μέντα, η οποία προστίθεται στη σαλάτα ταμπουλέ και η οποία περιέχει μαγγάνιο και βιταμίνες Α και C.
Αλλά και το ταχίνι – γνωστό για τις θρεπτικές ουσίες του - αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής στο Ισραήλ.

0302 israel-pita-falafel 485x340

10. Ελλάδα
Ποσοστό παχυσαρκίας: 25%
Προσδόκιμο ζωής: 80 χρόνια

Ο Pasternak επισημαίνει ότι οι Έλληνες δεν είναι πια αδύνατοι, όπως κάποτε. Ωστόσο, η παραδοσιακή ελληνική διατροφή έχει μελετηθεί πολύ και η παραδοσιακή κουζίνα των Ελλήνων βασίζεται στα ακόρεστα λιπαρά, τα δημητριακά, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα ψάρια. Το κρέας παλαιότερα καταναλωνόταν πιο σπάνια, ενώ τα μικρά ψάρια της ελληνικών θαλασσών, κυρίως οι σαρδέλες, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 πλούσια.

0302 greece-sardines-market 485x340

Πηγή: Forbes.com