ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφή: Τρία σούπερ λαχανικά που πρέπει να βάλετε σήμερα στο τραπέζι σας

Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και Κ, σε βασικά μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο και σε αντιοξειδωτικά, μας προστατεύουν από την λεγόμενη οξείδωση, με τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, ενώ τονώνουν επίσης και την πνευματική μας διαύγεια.

Διατροφή: Τρία σούπερ λαχανικά που πρέπει να βάλετε σήμερα στο τραπέζι σας

Μιλάμε για τα πράσινα λαχανικά, τα οποία αγαπάμε και πρέπει να τα εντάξουμε ακόμη πιο θερμά στην καθημερινή μας διατροφή.

Ειδικότερα, τα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν φυτοχημικά -φυσικές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της σκλήρυνσης των αρτηριών και των φλεγμονών που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις.

Επιπλέον, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι η καλύτερη πηγή φυσικών νιτρικών αλάτων, τα οποία μετατρέπονται από τον οργανισμό σε νιτρικό οξείδιο, ένα αέριο που μειώνει την πίεση του αίματος, προωθεί τη ροή του και μπορεί να βελτιώσει ακόμα και την σεξουαλική λειτουργία στους άνδρες.
Και βέβαια τα ταπεινά λαχανικά, μας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, ενώ αποτρέπουν την κατάθλιψη και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ.

Ας δούμε τρία ταπεινά και ταυτόχρονα ενδυναμωτικά λαχανικά:

Ρόκα

Η ρόκα διαθέτει από τα υψηλότερα επίπεδα νιτρικών από όλα τα φυλλώδη, πράσινα λαχανικά, βοηθώντας στην αύξηση της ροής του αίματος και επομένως της γενικότερης απόδοσης του οργανισμού. Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή -τα αντιοξειδωτικά δηλαδή που χτυπούν τις καρδιακές ασθένειες, αλλά και κάποιες μορφές καρκίνου. Νέες έρευνες αναφέρουν ότι μπορεί να προστατεύει και έναντι του έλκους.

Σέσκουλα

Είναι η καλύτερη πηγή δύο σημαντικών, λιγότερο ωστόσο γνωστών αντιοξειδωτικών: του συριγγικού οξέος και της κεμπφερόλης. Αυτά βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, αναστέλλοντας τη δράση των ενζύμων που μετατρέπουν τους υδατάνθρακες σε σάκχαρα και προστατεύουν τα κύτταρα από τις τοξίνες που προκαλούν καρκίνο. Επίσης, μειώνουν τον κίνδυνο φλεγμονών και εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών, διαβήτη και άλλων χρόνιων ασθενειών.

Νεροκάρδαμο

Μια κούπα νεροκάρδαμο προσφέρει τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης Κ στον οργανισμό, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της πήξης του αίματος και στη μείωση της πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών. Για όσους βασανίζονται επίσης από χρόνιες παθήσεις, όπως αρθρίτιδα μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές.

Διαβάστε ακόμη:

Η ζάχαρη, οι μοδάτες δίαιτες και το μυστικό του Μάθιου ΜακΚόναχι

Τέλος στο ροχαλητό με αυτόν το χυμό!