ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όταν τα logo μας δείχνουν τον δρόμο της υγιεινής διατροφής

Στη Γαλλία, ο υπουργός Υγείας λάνσαρε προαιρετικά logo σε πέντε χρώματα για να προειδοποιεί τον καταναλωτή για την θρεπτική ουσία του προϊόντος. Από πράσινο για τις υγιεινές τροφές μέχρι έντονο κόκκινο γι αυτές που δεν πρέπει να καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες: οι βιομηχανίες θα κληθούν σύντομα να τοποθετήσουν έναν χρωματικά κώδικα στα προϊόντα τους ώστε να αντανακλάται εικονογραφικά η διατροφική τους σύνθεση.

Όταν τα logo μας δείχνουν τον δρόμο της υγιεινής διατροφής

Αυτή η καινοτομία είναι ένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την υπουργό Υγείας της Γαλλίας Marisol Touraine. Προαιρετικό, αλλά ίδιο για όλους τους κατασκευαστές, έχει ως στόχο να αποσαφηνίσει όλες τις διατροφικές πληροφορίες που είναι περίπλοκες. Οι όροι θα τεθούν από την εθνική υπηρεσία της ασφάλειας τροφίμων, περιβάλλοντος και εργασίας ώστε στη συνέχεια να καθοριστούν με διάταγμα.

«Με αυτή την επισήμανση, ο καταναλωτής με μια μόνο ματιά θα έχει μια γενική ιδέα της θρεπτικότητας της τροφής που επιθυμεί να αγοράσει αλλά ταυτόχρονα θα μπορεί να την συγκρίνει με άλλη του ίδιου είδους» δηλώνει ο Πρόεδρος Serge Hercberg. Η καινοτομία αυτή έχει στόχο ακόμα να αναγκάσει τις βιομηχανίες να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους.

Επίσης, οι διατροφικές πληροφορίες θα μπορούν να διαβαστούν από όλους και ιδιαίτερα από τα άτομα που έχουν πληγεί περισσότερο από την παχυσαρκία και τα παραπανήσια κιλά. Τέσσερα στοιχεία θα συνυπολογίζονται για το κατάλληλο χρώμα που θα πρέπει να τοποθετηθεί στο προϊόν: θερμίδες, σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι.

Τέλος, παλαιότερες έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα διατροφικά μηνύματα που εμφανίζονται εικονοποιημένα έχουν μεγαλύτερη επιρροή στο αγοραστικό κοινό. Ένα πρόσφατο πείραμα που απέδειξε την θεωρία αυτή, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα American Journal of Public Healt, και το logo υποδείκνυε τα χιλιόμετρα που πρέπει να τρέξουμε προκειμένου να χάσουμε τις θερμίδες τις συγκεκριμένης τροφής.

Διαβάστε ακόμη:

Το αλκοόλ ενισχύει τη μνήμη

Ο ξηρός καρπός που «βάζει φρένο» στο Αλτσχάιμερ

Οι 5 καλύτερες τροφές για τα νεφρά σας