ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα διατροφικά λάθη που σίγουρα κάνετε και αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένοι

Στους περισσότερους από εμάς έχει τύχει σίγουρα να "ευχηθούμε" κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα να είχαμε λίγη παραπάνω ενέργεια για να ολοκληρώναμε τις υποχρεώσεις μας.

Τα διατροφικά λάθη που σίγουρα κάνετε και αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένοι

Μπορεί ο φόρτος εργασίας να είναι από μόνος του κουραστικός, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν έχετε αρκετή ενέργεια μέσα στην ημέρα. Μια άλλη βασική αιτία κρύβεται στις διατροφικές σας επιλογές.

Δείτε τρία βασικά λάθη που κάνετε στη διατροφή σας και τα οποία σας κάνουν να νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι:

Περνάτε μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να τρώτε τίποτα

Κάθε φορά που περνάτε περισσότερο από δύο ώρες χωρίς καθόλου φαγητό, το σάκχαρο στο αίμα σας πέφτει και αυτό είναι κακό για την ενέργειά σας. Οι τροφές εφοδιάζουν τον οργανισμό με γλυκόζη, ένα είδος σακχάρου που μεταφέρεται στην κυκλοφορία του αίματος. Τα κύτταρά μας χρησιμοποιούν τη γλυκόζη για να κατασκευάσουν τον μείζονα ενεργειακό φορέα του σώματος, την τριφωσφορική αδενοσίνη (ΑΤΡ), την οποία χρειάζεται ο εγκέφαλός σας. Οι μυς σας τη χρειάζεται το ίδιο. Βασικά, κάθε κύτταρο στο σώμα σας τη χρειάζεται. Αλλά όταν πέφτει το σάκχαρο του αίματος, τα κύτταρα σας δεν έχουν τις πρώτες ύλες για την παραγωγή ATP. Έτσι, κάθε λειτουργία στον οργανισμό αρχίζει να επιβραδύνεται. Μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι, πεινασμένοι ή οξύθυμοι χωρίς προφανή αιτία.

Το πρωινό σας δεν περιέχει αρκετές ίνες

Όταν το πρώτο και σημαντικότερο γεύμα της ημέρας σας αποτελείται από προϊόντα με πολύ ζάχαρη και λιπαρά, τότε είναι σίγουρο ότι στην εξέλιξη της ημέρας θα νιώσετε απότομα κουρασμένοι. Αντιθέτως, οι ίνες διαλύονται στον εντερικό σωλήνα και δημιουργούν ένα "φίλτρο" που επιβραδύνει την απορρόφηση των σακχάρων και των λιπαρών. Έρευνες δείχνουν ότι η επιλογή ενός πρωινού είτε με διαλυτές, είτε με αδιάλυτες φυτικές ίνες (πχ προϊόντα ολικής άλεσης και καρποί) προστατεύουν τον οργανισμό από απότομη πτώση στο επίπεδο σακχάρου στο αίμα στη διάρκεια της ημέρας.

Αποφεύγετε τελείως το κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας είναι για πολλούς κόκκινο... πανί. Αυτό είναι λάθος. Μόνο η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι κακή για την υγεία σας. Κατά τ' άλλα ο οργανισμός σας χρειάζεται απαραίτητα ποσότητες κόκκινου κρέατος για να λειτουργήσει σωστά, ειδικά όσον αφορά τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα. Το 12% περίπου των γυναικών ηλικίας 20-49 ετών έχει έλλειψη σιδήρου. Οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 18 mg σιδήρου ημερησίως μέχρι την ηλικία των 51 ετών και 8 mg μετά από αυτή. Το βόειο κρέας είναι η καλύτερη πηγή αιμικού σιδήρου, η οποία είναι η μορφή που χρησιμοποιείται πιο εύκολα από τον οργανισμό.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε λόγοι για να πίνετε νερό με λεμόνι κάθε πρωί

Τα προϊόντα με τα περισσότερα φυτοφάρμακα στα ράφια

Οι top-10 τροφές για την πρόληψη των φραγμένων αρτηριών

Γιατί το μέλι ανήκει στο ντουλάπι με τα... φάρμακα