ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι είναι ακριβώς οι θερμίδες και ποιος ο ρόλος τους στη δίαιτα

Οι θερμίδες είναι ένα μέτρο της ποσότητας ενέργειας στις τροφές που καταναλώνουμε.

Τι είναι ακριβώς οι θερμίδες και ποιος ο ρόλος τους στη δίαιτα

Το να γνωρίζουμε πόσες θερμίδες περιέχει συνολικά η καθημερινή μας διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να ισορροπήσουμε την ενέργεια που βάζουμε στον οργανισμό μας με την ενέργεια που χρησιμοποιούμε. Και αυτό είναι το κλειδί για ένα υγιές σωματικό βάρος.

Μετράμε την ποσότητα της ενέργειας που περιέχεται σε μία μερίδα τροφής σε θερμίδες, όπως ακριβώς μετράμε το βάρος της ίδια ποσότητας τροφής σε γραμμάρια.

Επιστημονικά, μία θερμίδα ορίζεται ως η ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για αυξηθεί η θερμοκρασία 1kg νερού κατά 1°C. Η θερμίδα είναι δηλαδή μια μονάδα θερμότητας.

Όταν τρώμε και πίνουμε, είναι σαν να βάζουμε ενέργεια (θερμίδες) στο σώμα μας. Το σώμα μας χρησιμοποιεί αυτή την ενέργεια και όσο πιο δραστήριοι είμαστε (σωματική δραστηριότητα), τόσο περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) χρησιμοποιούμε.

Για να διατηρήσει κανείς ένα σταθερό σωματικό βάρος, πρέπει η ενέργεια που βάζει στον οργανισμό του να είναι ίδια με την ενέργεια που χρησιμοποιεί για τις φυσιολογικές σωματικές λειτουργίες και τη σωματική του δραστηριότητα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις πληροφορίες, οι οποίες αναγράφονται στις συσκευασίες των τροφών, για τις θερμίδες που περιέχουν, για να εκτιμήσετε πώς μια συγκεκριμένη τροφή συμβάλλει στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων σας.

Γενικά, ο μέσος άνδρας χρειάζεται 2.500 θερμίδες καθημερινά για να διατηρήσει το βάρος του και η μέση γυναίκα χρειάζεται 2.000 θερμίδες.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε τροφές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά σας

Έλκος δωδεκαδάκτυλου: Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθείτε με ευλάβεια

Βρετανικός Σύλλογος Διαιτολογίας: Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες δίαιτες

Η νο.1 τροφή πλούσια σε πολυφαινόλες που σώζουν από καρδιακά