ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Λιπομέτρηση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η λιπομέτρηση είναι η διαδικασία μέτρησης του ποσοστού λίπους που υπάρχει στο σώμα. Ειδικά για όσους έχουν πρόβλημα με το βάρος τους και κάνουν δίαιτα ή γυμναστική, είναι μια απαραίτητη διαδικασία για να παρακολουθούν τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους.

Λιπομέτρηση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

H ύπαρξη κάποιου ποσοστού λίπους είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Διαφέρει ωστόσο ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.

Σε γενικές γραμμές τα επιθυμητά όρια για τους ενηλίκους είναι 13-20% στους άντρες και 23-30% στις γυναίκες.

Πώς γίνεται η λιπομέτρηση;

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται περισσότερο είναι η βιοηλεκτρική αντίσταση και το δερματοπτυχόμετρο.

Βιοηλεκτρική αντίσταση

Πρόκειται για μια απλή, ανώδυνη και γρήγορη μέθοδο. Πλέον είναι και η πιο διαδεδομένη. O ειδικός τοποθετεί τα ηλεκτρόδια με ρεύμα πολύ χαμηλής τάσης στο ένα χέρι και στο ένα πόδι σας. Σε αυτή την περίπτωση οι υπολογισμοί γίνονται από το ίδιο το μηχάνημα αυτόματα, γι' αυτό και το αποτέλεσμα βγαίνει αμέσως.

Μέθοδος μέτρησης των δερματικών πτυχών

O ειδικός, με τη βοήθεια του δερματοπτυχόμετρου, ενός οργάνου που μοιάζει με λαβίδα, μετράει το λίπος σε διάφορα σημεία του σώματός σας (μπράτσο, ωμοπλάτη κ.α.), ανασηκώνοντας και πιέζοντας το δέρμα. H μέτρηση σε κάθε σημείο πρέπει να γίνει δύο φορές, για να βγει ο μέσος όρος. Στη συνέχεια χρησιμοποιεί ειδικές εξισώσεις για να υπολογίσει το συνολικό ποσοστό λίπους. Eίναι αρκετά ακριβής μέθοδος αν γίνει σωστά, αλλά και σχετικά επώδυνη, επειδή το δερματοπτυχόμετρο τραβάει και πιέζει το δέρμα. H μέθοδος αυτή δεν ενδείκνυται για υπερβολικά παχύσαρκα άτομα, επειδή το εύρος της «δαγκάνας» του δερματοπτυχόμετρου ίσως να μην είναι αρκετό για να γίνει η μέτρηση. H όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 45 λεπτά, αλλά χρειάζεται λίγος χρόνος (μερικές ώρες έως μία μέρα), ώστε ο ειδικός να κάνει τους υπολογισμούς.
Η λιπομέτρηση γίνεται σε κέντρα αδυνατίσματος, γραφεία διατροφολόγων, γυμναστήρια και ενδοκρινολογικά ιατρεία.

Τι πρέπει να προσέξετε

Για να είναι ακριβής η λιπομέτρηση, πριν υποβληθείτε σε αυτή, πρέπει να προσέξετε τα εξής:
-Να έχετε φάει τουλάχιστον δυόμισι ώρες πριν
-Να μην έχετε πιει καφέ
-Nα μην έχετε γυμναστεί δυόμισι ώρες πριν τη λιπομέτρηση
-Αν είστε γυναίκα, τη συγκεκριμένη μέρα να μην έχετε περίοδο.

Διαβάστε επίσης:

Δίαιτα: Ποια μέρα η ζυγαριά δείχνει τα πραγματικά κιλά σας

Πιείτε καφέ για καλύτερο... ύπνο!