ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πιείτε καφέ για καλύτερο... ύπνο!

Έχουμε συνδυάσει τον καφέ και γενικότερα την καφεΐνη με το πρωινό ξύπνημα και την υπερδιέγερση του οργανισμού.

Πιείτε καφέ για καλύτερο... ύπνο!

Μια έρευνα, ωστόσο, που έγινε στην Ιαπωνία, δείχνει ότι ο καφές, εκτός από το να μας "ξυπνάει", μπορεί να μας βοηθήσει και να κοιμηθούμε καλύτερα.

Στην έρευνα, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 200ml καφεΐνης (περίπου 2 κούπες καφέ) και αμέσως μετά έπεφταν για έναν σύντομο ύπνο διάρκειας 20', στη συνέχεια ένιωθαν πιο αναζωογονημένοι και ευδιάθετοι, συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που δεν κατανάλωναν καφεΐνη και απλώς έπεφταν για ύπνο ίσης διάρκειας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ο 20λεπτος ύπνος ολοκληρώνεται ακριβώς τη στιγμή που η καφεΐνη από το ρόφημα αρχίζει να επιδρά στον οργανισμό. Συγκεκριμένα, απομακρύνει από τον εγκέφαλο μια ουσία, που ονομάζεται αδενοσίνη, μεγιστοποιώντας την "ετοιμότητα" του εγκεφάλου και άρα του ατόμου.

Καθώς αυξάνονται τα επίπεδα αδενοσίνης, αισθανόμαστε πιο κουρασμένοι. Ο ύπνος "καθαρίζει" την αδενοσίνη και, όταν συνδυάζεται με την καφεΐνη, μειώνει περαιτέρω την επίδρασή της και ενισχύει τα αποτελέσματα του σύντομου ύπνου.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο καφέ να πίνετε για να μην πάθετε άνοια!

Πόσο καφέ να πίνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη

Νύστα στο γραφείο; Αυτές οι τροφές θα σας ξυπνήσουν

Αυτός είναι ο καφές που κάνει καλό στην υγεία μας!