ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το μυστικό για να τρώνε τα παιδιά τα λαχανικά τους

Κάθε γονιός γνωρίζει καλά τον... μπελά για να φάει το παιδί λαχανικά και όσπρια, αντί για "γαριδάκια και παγωτά". Και ακόμα και αν το τραπέζι έχει απ' όλα, τα παιδιά θα επιλέξουν πρώτα τις "λιχουδιές" και θα αφήσουν τα λαχανικά για το τέλος με αποτέλεσμα συνήθως να μην τα τρώνε.

Το μυστικό για να τρώνε τα παιδιά τα λαχανικά τους

Τώρα, μια έρευνα από το πανεπιστήμιο Cornell της Ν. Υόρκης, έρχεται να δείξει ότι ο καλύτερος τρόπος για να φάνε τα παιδιά τα λαχανικά τους είναι να κάνουν διάλειμμα για παιχνίδι πριν κάτσουν στο τραπέζι να φάνε.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις συνήθειες των παιδιών σε 7 δημοτικά σχολεία της περιοχής. Στα 3 από αυτά τα σχολεία η διοίκηση είχε αποφασίσει να φέρει το καθιερωμένο "μεγάλο διάλειμμα" πριν από το μεσημεριανό φαγητό, ενώ τα υπόλοιπα 4 είχαν το διάλειμμα μετά το μεσημεριανό φαγητό.

Για 4 μέρες την Άνοιξη και άλλες 9 το Φθινόπωρο, οι ερευνητές κατέγραψαν την ποσότητα λαχανικών ή/και φρούτων που κατανάλωνε το κάθε παιδί στο μεσημεριανό του.

Διαπιστώθηκε ότι όταν τα παιδιά έκαναν διάλειμμα ΠΡΙΝ από το φαγητό, κατανάλωναν 54% περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Επίσης 45% περισσότερα παιδιά έφαγαν τουλάχιστον μία μερίδα φρούτων και λαχανικών.

Θετικά αποτελέσματα είχαν και παλαιότερες έρευνες σχετικά με την μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων και λαχανικών στη διάθεση ενός παιδιού κατά το γεύμα του. Ωστόσο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η νέα μέθοδος (να γίνεται ένα διάλειμμα ΠΡΙΝ από το γεύμα) κοστίζει λιγότερο τόσο για το σχολείο, όσο και για τους γονείς των παιδιών στο σπίτι.

Επίσης, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως όταν το παιδί κάνει κάποια έντονη δραστηριότητα (όπως στο διάλειμμα στο σχολείο) πριν από το γεύμα του, τότε είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες να έχει αυξημένη όρεξη.

Η έρευνα αναμένεται να δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο στην επιστημονική επιθεώρηση Preventive Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Οι καλύτερες τροφές για την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών

Οι καλύτερες τροφές για την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών

Διάβασμα βιβλίων και παραμυθιών: Μια δραστηριότητα που ενισχύει τη σχέση πατέρα παιδιού