ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σαφράν: Γιατί θεωρείται ελιξίριο ζωής

Το σαφράν, γνωστό και ως κρόκος, είναι ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά, ενώ χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως ελιξίριο μακροζωίας χάρη στις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Σαφράν: Γιατί θεωρείται ελιξίριο ζωής

Το σαφράν περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και λυκοπένιο, το οποίο είναι γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες.

Έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση, ενώ τα καροτενοιειδή που εμπεριέχει καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλοντας στην αντικαρκινική δράση και την αντιγήρανση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών το σαφράν βελτιώνει επίσης την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη ενώ έχει βρεθεί ότι έχει και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

Έχει βρεθεί επίσης ότι μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Σε ασθενείς με ήπια κατάθλιψη στους οποίους χορηγήθηκαν 30 mg σαφράν την ημέρα επί έναν μήνα, παρατηρήθηκε βελτίωση της διάθεσής τους.

Χρησιμοποιείται τέλος ως αντισπασμωδικό για τους πόνους στο στομάχι, έχει αντιθρομβωτικές ιδιότητες προστατεύοντας τη καρδιά από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης.

Υπολογίζεται ότι για να παραχθεί ένα κιλό σαφράν χρειάζονται πάνω από 150.000 λουλούδια.

Έχει εκλεκτή, αλλά έντονη και πικρή γεύση και στο φαγητό χρησιμοποιείται σε ελάχιστη ποσότητα (2-3 ίνες αρκούν) όχι επειδή είναι ακριβό αλλά γιατί σε μεγάλες ποσότητες θεωρείται τοξικό. Ταιριάζει ιδανικά στα θαλασσινά και το ριζότο.

Για να χρησιμοποιήσετε το σαφράν, ρίξτε μερικές κλωστές σε μια κούπα με ζεστό νερό και προσθέστε το χρωματιστό υγρό στο τέλος του μαγειρέματος ή θρυμματίστε τις ίνες και προσθέστε τες κατευθείαν στην κατσαρόλα. Αντίθετα με τα περισσότερα μπαχαρικά, μια μικρή πρέζα φτάνει για να δώσει χρώμα και γεύση στα πιο πολλά πιάτα.

Διαβάστε επίσης:

Το πορτοκαλί ρόφημα που ανεβάζει τη διάθεση μας χωρίς αλκοόλ

Κρόκος Κοζάνης: Η υπερτροφή με τις "μαγικές" ιδιότητες!