ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι καλύτερες διατροφικές πηγές των βιταμινών-Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι σίγουρα εκείνες που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον ολοένα και περισσοτέρων διατροφολόγων τον τελευταίο καιρό και αναμένεται να είναι στις βασικές διατροφικές προτάσεις για το 2015.

Οι καλύτερες διατροφικές πηγές των βιταμινών-Β

Οι βιταμίνες-Β βοηθούν το σώμα να αυξήσει την ενέργεια που παίρνει από τις τροφές και επίσης βοηθούν στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Δείτε μερικούς από τους καλύτερους και πιο εύκολους τρόπους για να αυξήσετε την κατανάλωση βιταμινών-Β στη διατροφή σας.

Β12

101Β

Βοηθάει στην καλή υγεία των κυττάρων του αίματος και των νευρώνων καθώς και στη δημιουργία του DNA. Η καλύτερη πηγή για Β12 είναι τα δημητριακά στο πρωινό σας, ειδικά εκείνα που αναγράφουν ότι είναι εμπλουτισμένα με περισσότερη Β12 και ίνες.

Β2 (ριβοφλαβίνη)

102Β

Είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί βοηθάει στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη. Βοηθάει επίσης στην καλύτερη υγεία των ματιών και εμποδίζει τον σχηματισμό καταρράκτη. Θα τη βρείτε κυρίως στο βόειο κρέας, το συκώτι και το αρνίσιο κρέας. Το βόειο κρέας περιέχει επίσης αρκετά καλή ποσότητα Β12. Αν είστε χορτοφάγοι ή απλά προσπαθείτε να περιορίσετε την πρόσληψη κρέατος, μην ανησυχείτε. Το γάλα και τα φυσικά γιαούρτια περιέχουν επίσης υψηλές δόσεις Β2. Όσο για τα λαχανικά, καλές πηγές είναι το σπανάκι και οι ντομάτες.

Β7 (βιοτίνη)

103Β

Αν και αυτή η βιταμίνη μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη υγεία του δέρματος και νυχιών σας, δεν μπορεί να απορροφηθεί τοπικά. Έτσι, προσέξτε τις αλοιφές και τα προϊόντα που λένε ότι περιέχουν βιοτίνη, διότι, αν και αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, δεν σας βοηθούν ιδιαίτερα, αν το σώμα σας δεν μπορεί να την απορροφήσει. Πολλές τροφές περιέχουν βιοτίνη, αλλά ο κρόκος του αυγού, το συκώτι και τα φιστίκια είναι οι κορυφαίες τροφές για αυτόν το σκοπό.

Β3 (νιασίνη)

104Β

Τα ψάρια και τα πουλερικά είναι οι καλύτερες πηγές Β3 στην διατροφή σας. Για τους χορτοφάγους, υπάρχει και η επιλογή του αβοκάντο το οποίο περιέχει περίπου 1,7mg ανά 100 γραμμάρια, αλλά ακόμα πιο καλές πηγές σε αυτή την περίπτωση είναι τα πράσινα φασόλια και ο ηλιόσπορος.

Β6

105Β

Είναι σημαντική βιταμίνη για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Στη φυσική της μορφή, η βιταμίνη Β6 βρίσκεται στο αβοκάντο, τις πατάτες, τις μπανάνες και τα πουλερικά. Πρέπει να είστε προσεκτικοί με την πρόσληψη της Β6. Αν και είναι απίθανο να πάρετε υπερβολική δόση Β6 τρώγοντας πάρα πολλά αβοκάντο για παράδειγμα, εντούτοις οι μεγάλες δόσεις B6 σε μορφή συμπληρώματος μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στην κίνηση, μούδιασμα, και αισθητικές αλλαγές.

Διαβάστε επίσης:

Έτσι θα απαλλάξετε φρούτα και λαχανικά από φυτοφάρμακα

Σαφράν: Γιατί θεωρείται ελιξίριο ζωής

Αυτά είναι τα λαχανικά και τα φρούτα της εποχής!

Φούρνος μικροκυμάτων & πιθανοί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία