ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το τυρί προστατεύει από τη συσσώρευση λίπους!

Τα περισσότερα τυριά έχουν αρκετά λιπαρά, οπότε λογικά δεν βοηθούν στην απώλεια βάρους, σωστά; Λάθος!

Το τυρί προστατεύει από τη συσσώρευση λίπους!

Το «παρεξηγημένο» και πεντανόστιμο τυρί μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο στο αδυνάτισμα χάρη στο πολύτιμο ασβέστιο που περιέχει!

Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τα γαλακτοκομικά εάν θέλουμε να απαλλαγούμε από μερικά περιττά κιλά. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε πάντα είναι ότι δεν «μετράνε» όλα τα γραμμάρια λιπαρών που παρέχει μια συγκεκριμένη ποσότητα τυριού ή γιαουρτιού.

Στο πλαίσιο της νέας εκπομπής του BBC2, Britain's Favourite Foods - Are They Good for You?, η καθηγήτρια Alice Roberts από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ βάζει στο μικροσκόπιο αγαπημένες τροφές και αποκαλύπτει μυστικά και τρικ που αφορούν στη διατροφική τους αξία και την επίδραση που έχουν στην υγεία μας.

Μεταξύ άλλων, στο πρώτο επεισόδιο της εκπομπής έγινε λόγος για το ρόλο του τυριού στη διαδικασία συσσώρευσης του λίπους.

Το ασβέστιο που περιέχει το τυρί βοηθά να απομακρυνθούν τα λιπαρά από το σώμα αδιάσπαστα.

Για να αποδειχθεί αυτή η θεωρία στην πράξη, μια εθελόντρια προσφέρθηκε να δοκιμάσει για μία εβδομάδα μια διατροφή με λίγο ασβέστιο (λίγα γαλακτοκομικά) και μετά για μία εβδομάδα μια διατροφή με πολύ ασβέστιο (πολλά γαλακτοκομικά).

Τα κόπρανα της εθελόντριας αναλύθηκαν έπειτα από τα δύο στάδια του πειράματος ώστε να διαπιστωθεί ποια ήταν η ποσότητα λιπαρών που απέρριπτε σε κάθε περίπτωση κάθε το σώμα της.

Κατά την εβδομάδα κατανάλωσης λίγων γαλακτοκομικών, ο οργανισμός της εθελόντριας απέρριπτε 8 γραμμάρια λίπους την ημέρα (56 γραμμάρια στο διάστημα της μίας εβδομάδας).

Κατά την εβδομάδα κατανάλωσης πολλών γαλακτοκομικών, ο οργανισμός της εθελόντριας απέρριπτε 12,5 γραμμάρια λίπους την ημέρα (88 γραμμάρια στο διάστημα της μίας εβδομάδας).

Όπως εξηγεί η Roberts, όταν το ασβέστιο συνδυάζεται με τις λιπαρές ουσίες δημιουργείται μια σαπωνοειδής ουσία που γλιστρά μέσα στο γαστρεντερικό σωλήνα χωρίς να απορροφάται.

Διαβάστε επίσης:

Αγαπάτε το τυρί; Ένα τρικ για να αποφύγετε το φούσκωμα που προκαλεί
Τα 3 τυριά με το λιγότερο ασβέστιο
Τα 3 τυριά με τα χαμηλότερα λιπαρά