ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα φρούτα που προκαλούν φούσκωμα

Επιλέγετε ένα φρούτο ή μια φρουτοσαλάτα σαν σνακ πιστεύοντας ότι κάνατε τη σωστή επιλογή, λίγο αργότερα όμως βλέπετε την κοιλιά σας να φουσκώνει ανησυχητικά... Τι μπορεί να πήγε στραβά;

Τα φρούτα που προκαλούν φούσκωμα

Τα φρούτα είναι το δίχως άλλο υγιεινά και θρεπτικά, περιέχουν όμως σάκχαρα –φρουκτόζη και σορβιτόλη συγκεκριμένα– τα οποία προκαλούν φούσκωμα και αέρια. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι μεν απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού, διασπώνται δε δύσκολα.

Παρακάτω θα δείτε ποια φρούτα είναι πιο πιθανό να σας προκαλέσουν φούσκωμα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα βγάλετε από τη διατροφή σας, ίσως όμως θα ήταν καλό να τα αποφύγετε πριν βγείτε στην παραλία ή πριν φορέσετε ένα πολύ στενό ρούχο!

1. Μήλο

Περιέχει μεγάλη ποσότητα φρουκτόζης, η οποία μπορεί να αποδειχθεί αρκετά δύσπεπτη για ορισμένους. Όταν λοιπόν αρχίζει να διασπάται από τον οργανισμό, μπορεί να προκαλέσει αέρια.

2. Αχλάδι

Περιέχει μικρή ποσότητα σορβιτόλης, η οποία είναι πιθανό να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια ή ακόμη και κοιλιακή κράμπα.

3. Κεράσι, σταφύλι, μάνγκο και ανανάς

Όλα αυτά τα φρούτα περιέχουν σημαντική ποσότητα ζάχαρης, γι' αυτό είναι και τόσο γευστικά! Αν σας αρέσουν πολύ και μάλιστα συνηθίζετε να τα συνδυάζετε σε φρουτοσαλάτες, φροντίστε τουλάχιστον να τα μασάτε αργά ώστε να δώσετε στο πεπτικό σας περισσότερο χρόνο να τα διασπάσει.

4. Αποξηραμένα βερίκοκα, σταφίδες, αποξηραμένα σύκα

Ιδανικό σνακ για όσους αντιμετωπίζουν συχνά πρόβλημα δυσκοιλιότητας, τα αποξηραμένα φρούτα έχουν αρκετή ζάχαρη και φυτικές ίνες, οπότε συμβάλλουν στην παραγωγή αερίων στο έντερο. Συνοδεύστε τα με αρκετό νερό ώστε να διευκολύνετε τη διαδικασία διάσπασής τους και να μειώσετε το φούσκωμα.

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για να φάτε τα φρούτα
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C και οι θερμίδες τους
Οι 18 λιποδιαλυτικές τροφές που αδυνατίζουν (γράφημα)