ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια φρούτα και λαχανικά πρέπει να αποθηκεύετε χωριστά

Ορισμένα φρούτα και λαχανικά κάνουν καλή «παρέα» μέσα στο ψυγείο, ενώ άλλα είναι... άσπονδοι εχθροί!

Ποια φρούτα και λαχανικά πρέπει να αποθηκεύετε χωριστά

Το ξέρατε ότι τα μήλα δεν πρέπει να αποθηκεύονται μαζί με το καρπούζι και ότι οι μπανάνες δεν πρέπει να αποθηκεύονται μαζί με κανένα άλλο φρούτο ή λαχανικό;

Η σωστή αποθήκευση των φρούτων και των λαχανικών εξασφαλίζει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τα προϊόντα και φυσικά σας γλιτώνει από τη σπατάλη χρημάτων.

Ορισμένα φρούτα και λαχανικά καθώς ωριμάζουν παράγουν μια οργανική ένωση που ονομάζεται αιθυλένιο. Το αιθυλένιο όμως προωθεί την αποσύνθεση άλλων, ευαίσθητων προϊόντων που αποθηκεύονται στο ίδιο μπολ ή στο ίδιο συρτάρι του ψυγείου.

bigstock Portrait of cute serious femal 59839199

Καλοί συνδυασμοί

- Ακτινίδιο & αβοκάντο: Διατηρήστε τα σε ένα μπολ μέχρι να ωριμάσουν, στη συνέχεια αποθηκεύστε τα στο ψυγείο για να τα διατηρήσετε.

- Τομάτα & δαμάσκηνο: Διατηρήστε τα στο ψυγείο. Βγάλτε τα από το ψυγείο μέχρι να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα καταναλώσετε για να είναι πιο γευστικά.

- Νεκταρίνια, ροδάκινα & αχλάδια: Η διατήρηση σε θερμοκρασία δωματίου εξασφαλίζει πιο γλυκιά γεύση. Τα προϊόντα αυτά χάνουν τη γεύση τους εάν αποθηκευτούν στο ψυγείο πριν ωριμάσουν.

- Αγγούρι, πιπεριά, κουνουπίδι & μπρόκολο: Διατηρήστε τα στο ψυγείο μακριά από άλλα προϊόντα, καθώς αλλοιώνονται εύκολα από το αιθυλένιο.

Κακοί συνδυασμοί

- Μήλο & καρπούζι: Διατηρούνται στο ψυγείο, ωστόσο το καρπούζι αλλοιώνεται εύκολα από το αιθυλένιο.

- Κρεμμύδια & πατάτες: Τα κρεμμύδια παράγουν αιθυλένιο σε μικρές ποσότητες. Η γεύση της πατάτας μπορεί να «απορροφήσει» το άρωμα και τη μυρωδιά του κρεμμυδιού εάν τα δύο προϊόντα αποθηκευτούν μαζί.

- Μπανάνα & οποιοδήποτε άλλο φρούτο/λαχανικό: Η μπανάνα πρέπει να... απομονώνεται από όλα τα άλλα φρέσκα προϊόντα, αφού προωθεί τη γρήγορη ωρίμανση και αποσύνθεσή τους.

334EDB3000000578 0 image a 16 1461014881646

Χρηστικές συμβουλές

Τα κεράσια είναι εξαιρετικά ανθεκτικά, καθώς παρουσιάζουν «ανοσία» στο αιθυλένιο, οπότε μπορείτε να τα αποθηκεύετε άφοβα μαζί με άλλα φρούτα και λαχανικά.

Το μήλο, το αχλάδι, το βερίκοκο, η μπανάνα, το ακτινίδιο, το μάνγκο, το ροδάκινο και το δαμάσκηνο παράγουν αρκετό αιθυλένιο καθώς ωριμάζουν.

Προϊόντα ευαίσθητα στο αιθυλένιο είναι τα σπαράγγια, το μπρόκολο, τα καρότα, το μαρούλι και τα φασολάκια.

Οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, τα κρεμμύδια και το σκόρδο πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Τα μούρα και τα σταφύλια πρέπει να αποθηκεύονται αμέσως στο ψυγείο.

Δείτε κι αυτό:

Πώς να οργανώστε το ψυγείο για να παραμένουν φρέσκα τα τρόφιμα (γράφημα)

Έξυπνοι τρόποι να διατηρήσετε τα τρόφιμα για περισσότερο καιρό

Πώς θα καθαρίσετε το ψυγείο από την επικίνδυνη μούχλα στα λάστιχα