ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα γλυκαντικά βοηθούν στη μείωση του βάρους

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποτελεσματικά εργαλεία στη διαχείριση του σωματικού βάρους.Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε γι άλλη μία φορά στην τελευταία συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που πραγματοποίησε το βρετανικό National Obesity Forum, όπου αξιολογήθηκαν τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την επίδραση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στο ενεργειακό ισοζύγιο, την όρεξη, την πρόσληψη τροφής και τη γλυκαιμική αντίδραση (αντίδραση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα) και γενικότερα το ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών ως πιθανό εργαλείο διαχείρισης βάρους.
Τα γλυκαντικά βοηθούν στη μείωση του βάρους

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποτελεσματικά εργαλεία στη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε γι άλλη μία φορά στην τελευταία συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που πραγματοποίησε το βρετανικόNational Obesity Forum, όπου αξιολογήθηκαν τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την επίδραση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στο ενεργειακό ισοζύγιο, την όρεξη, την πρόσληψη τροφής και τη γλυκαιμική αντίδραση (αντίδραση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα) και γενικότερα το ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών ως πιθανό εργαλείο διαχείρισης βάρους.

Η κατανάλωση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών ουσιών αυξάνεται παγκοσμίως, και συνεχώς μελετάται ο ρόλος τους στη διαχείριση βάρους.

Στο έγγραφο προς συζήτηση που δημοσιεύτηκε ως ένθετο στο διαβητολογικού ενδιαφέροντος περιοδικόDiabetes Digest (The role of low calorie sweeteners in weight management:Evidence and practicalities, Vol 12, No 1 2013), οι συγγραφείς του,Debbie Cook, David Haslam και Carol Weir, συνοψίζουν τα συμπεράσματά τους για τον θετικό ρόλο των γλυκαντικών στη διαχείριση βάρους δίνοντας παράλληλα ορισμένες πρακτικές συμβουλές για τη χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών.

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά θα πρέπει πάντα να εντάσσονται σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τακτική σωματική άσκηση, ώστε να μπορούν να συμβάλουν με τη σειρά τους στη διαχείριση του βάρους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε μειώνοντας τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε, π.χ. στρεφόμενοι στις ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ουσίες, είτε αυξάνοντας τις θερμίδες που καταναλώνουμε μέσω αυξημένης σωματικής άσκησης.

Οι συγγραφείς εφιστούν την προσοχή: Όταν κάποιος επιτυγχάνει εξοικονόμηση θερμίδων, για παράδειγμα, αντικαθιστώντας τα συνήθη δύο κουταλάκια ζάχαρης που προσθέτει στο τσάι ή στον καφέ του με κάποιο ολιγοθερμιδικό γλυκαντικό, μπορεί να το χρησιμοποιήσει αυτό ως δικαιολογία για να κάνει ένα «δωράκι» στον εαυτό του και να καταναλώσει ένα επιπλέον μπισκότο ή λίγο μεγαλύτερη μερίδα στο επόμενο γεύμα τουΤα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποτελεσματικά εργαλεία στη διαχείριση του σωματικού βάρους.