ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Επιστημονικές διαφωνίες για το μύθο των κορεσμένων λιπαρών

Επιστημονικές διαφωνίες προκάλεσε το άρθρο του καρδιολόγου AseemMalhotra από το Croydon University Hospital του Λονδίνου που δημοσιεύθηκε στοBritish Medical Journal. Στο συγκεκριμένο άρθρο ο συγγραφέας παρουσιάζειτην  άποψη ότι μειώνοντας τα κεκορεσμέναλίπη στη διατροφή μας, αυξάνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.
Επιστημονικές διαφωνίες για το μύθο των κορεσμένων λιπαρών

Επιστημονικές διαφωνίες προκάλεσε το άρθρο του καρδιολόγου AseemMalhotra από το Croydon University Hospital του Λονδίνου που δημοσιεύθηκε στοBritish Medical Journal. Στο συγκεκριμένο άρθρο ο συγγραφέας παρουσιάζειτην άποψη ότι μειώνοντας τα κεκορεσμέναλίπη στη διατροφή μας, αυξάνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.


Το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας με αφορμή τη δημοσιοποίησηαυτού του άρθρου τόσο στα διεθνή όσο και στα ελληνικά μέσα, αναφέρει ότι «δενείναι αποδεκτές πιστεύουμε, προσωπικές απόψεις με σημαντικές αποκλίσεις από τιςτεκμηριωμένες αποδείξεις των μεγάλων μέχρι σήμερα ερευνών, όπως το πρόσφατοάρθρο προσωπικής γνώμης του καρδιολόγου Aseem Malhotra. Πάγια άποψή μας είναιότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στις συστάσεις και οδηγίες πουαφορούν την υγεία των συνανθρώπων μας, αποφεύγοντας προσωπικές απόψεις,ακολουθώντας πάντοτε τις διεθνείς επιστημονικές κατευθυντήριες οδηγίες».


Όπως εξηγεί το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, η Μεσογειακήδίαιτα έχει γίνει παγκοσμίως αποδεκτή, ιδιαίτερα μετά από τις μεγάλες μελέτες“Framingham” και “Επτά Χωρών” κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνος.Ακολούθησαν και άλλες πολλές, οι οποίες κατέληγαν πάντοτε σε επιβεβαίωσηελάττωσης της νοσηρότητος και θνησιμότητος από καρδιαγγειακές παθήσεις. Είναιδίαιτα η οποία στηρίζεται κυρίως στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, τα φρούτα,τα λαχανικά και μειώνει τον κίνδυνο απόκαρδιαγγειακά νοσήματα.

Ακολουθούμε τις γνωστές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και ωςκύρια πηγή του λίπους στη χώρα μας έχουμε το ελαιόλαδο με το μονοακόρεστοελαϊκό οξύ, αλλά και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα των ιχθυελαίων και εκείνα τηςφυτικής προέλευσης προϊόντων.

Οι περιορισμοί ως γνωστόν, αφορούν τα κορεσμένα λίπη τα οποία μπορεί ναεπιτρέπονται, με μέτρο, σε λεπτούς και δραστήριους πολίτες χωρίς παράγοντεςκαρδιαγγειακού κινδύνου ως η υπερχοληστεριναιμία, ο διαβήτης, το κάπνισμα κ.α.,όμως πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή και σαφώς σε μικρότερες ποσότητες απόανθρώπους με επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό και παράγοντες καρδιαγγειακούκινδύνου. Ιδιαίτερα οι πάσχοντες από αγγειακά νοσήματα, ως έμφραγμα μυοκαρδίου,στεφανιαία νόσο, θα πρέπει να μειώνουν πάρα πολύ τα κορεσμένα λίπη π.χ. ναέχουν κρέας κατά αραιά διαστήματα εβδομάδων ή και μηνός. Μέχρι σήμερα ταανωτέρω απηχούν το σύνολο σχεδόν των σχετικών οδηγιών από έγκυρα επιστημονικάσυγγράμματα, που στηρίζονται πάντοτε σε ερευνητικά δεδομένα.