ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έρευνα: Το αλκοόλ δεν παχαίνει!

Ακούγεται πολύκαλό για να είναι αληθινό, όμως υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι το αλκοόλδε βλάπτει την υγεία και δε μας προσθέτει περιττά κιλά.

Έρευνα: Το αλκοόλ δεν παχαίνει!

Ακούγεται πολύκαλό για να είναι αληθινό, όμως υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι το αλκοόλδε βλάπτει την υγεία και δε μας προσθέτει περιττά κιλά.

Οι διατροφολόγοισυνιστούν να αποφεύγουμε το αλκοόλ αν θέλουμε να χάσουμε βάρος, καθώς μας επιφορτίζειμε περιττές θερμίδες. Ωστόσο, η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείουυποστηρίζει ότι ένα ποτήρι κρασί περιέχει τις ίδιες θερμίδες με ένα κομμάτιτούρτα. Παράλληλα, το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής δηλώνει ότι δύο ποτήρια μπύραςισοδυναμούν σε θερμίδες με ένα μπολ σαντιγί.

Δεν υπάρχουνεπαρκή επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι το αλκοόλ είναι παχυντικό.

Μάλιστα, ο ΤσαρλςΛίμπερ, καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ο οποίος είχε μελετήσει επίσειρά ετών την επίδραση του αλκοόλ στον οργανισμό, απέρριψε διά παντός τη φήμηότι το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά το βάρος.

Πολυάριθμες μελέτεςέχουν δείξει ότι το αλκοόλ όχι μόνο δεν είναι παχυντικό, αλλά μειώνει σημαντικάτον κίνδυνο εκδήλωσης παχυσαρκίας.

Ερευνητές από τοΠανεπιστήμιο της Δανίας πραγματοποίησαν μελέτη σε 43.500 άτομα σε περίοδο έξιετών διαπίστωσαν ότι όσοι καταναλώνουν συστηματικά αλκοόλ έχουν την τάση ναπαίρνουν λιγότερο βάρος από όσους πίνουν σπάνια.

Επίσης, οκταετήςμελέτη που αφορούσε σε 49.300 γυναίκες και διεξήχθη από το ΠανεπιστημιακόΚολλέγιο του Λονδίνου έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν κάτω από 30γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα έχουν έως και 24% λιγότερες πιθανότητες να πάρουνβάρος σε σχέση με όσες δεν πίνουν.

Τέλος, μελέτη πουκάλυπτε περίοδο δέκα ετών και πραγματοποιήθηκε από το Αμερικάνικό ΚέντροΕλέγχου Νοσημάτων έδειξε ότι οι συστηματικοί «πότες» παίρνουν λιγότερο βάροςκαι η κατανάλωση αλκοόλ δεν αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.




Διαβάστε επίσης:

Κρασί διαίτης: Η νέα διατροφική τάση στο αδυνάτισμα

Αλκοόλ: στην μάχη του πάχους με μέτρο....