ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έρευνα: Ποσότητες καφεΐνης στα αγαπημένα μας ροφήματα

Εσείς γνωρίζετεπόση καφεΐνη περιέχει ο αγαπημένος σας καφές και το απογευματινό σας τσάι;

Έρευνα: Ποσότητες καφεΐνης στα αγαπημένα μας ροφήματα

Εσείς γνωρίζετεπόση καφεΐνη περιέχει ο αγαπημένος σας καφές και το απογευματινό σας τσάι;

Ο ΑμερικανικόςΟργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δημοσιεύει τα επίσημα στατιστικά που αφορούνστην περιεκτικότητα καφεΐνης σε δημοφιλή ροφήματα όπως ο καφές, το τσάι, ταενεργειακά ποτά και η σοκολάτα.

Δύο κούπες τσάιισοδυναμούν με μία κούπα καφέ. Μια κούπα περίπου 100 γραμμαρίων περιέχει 20 χιλιοστόγραμμακαφεΐνης, ενώ αντίστοιχη ποσότητα καφέ φίλτρου περιέχει 40 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης.

Η διαδικασίαπροετοιμασίας όμως μπορεί να επηρεάσει τις ποσότητες καφεΐνης που βρίσκονταιστο τσάι.

Δείτε πώςαυξάνονται τα χιλιοστόγραμμα καφεΐνης που περιέχει μια κούπα τσάι ανάλογα με ταλεπτά προετοιμασίας.

Μαύρο τσάι

Πράσινο τσάι

Δύο κουτάκιααναψυκτικού ισοδυναμούν με μία κούπα τσάι. Κατά μέσο όρο, 100 γραμμάριααναψυκτικού τύπου κόλα περιέχουν μόλις 8 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, όμως ταανθρακούχα με λιγότερες ποσότητες ζάχαρης μπορεί να περιέχουν έως και 15 χιλιοστόγραμμακαφεΐνης.

Ο καφές περιέχειπερισσότερη καφεΐνη από τα κοινά ενεργειακά ποτά. Οι ποσότητες είναι κατά μέσοόρο 40 χιλιοστόγραμμα και 30 χιλιοστόγραμμα αντίστοιχα. Τα ενεργειακά ποτάευρείας κατανάλωσης δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό με μεγάλες ποσότητες καφεΐνης,όμως κάποια από αυτά (τα οποία φημολογείται ότι δημιουργήθηκαν για νακαταναλώνονται από τις Ειδικές Δυνάμεις στην Αμερική) μπορεί να περιέχουν έωςκαι 570 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης ανά δόση, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 14 κούπεςκαφέ!

Τέλος, οι κόκκοικαφέ με επικάλυψη σοκολάτας, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για να παρασκευάσουμεζεστό ρόφημα σοκολάτας, μπορεί να περιέχουν έως και 869 χιλιοστόγραμμα καφεΐνηςανά 100 γραμμάρια προϊόντος.