ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η γενιά του X-Large, οι επιπτώσεις της Παιδικής Παχυσαρκίας

Στην Ελλάδα, το 20% τωνπαιδιών προεφηβικής ηλικίας είναι παχύσαρκα.
Η γενιά του X-Large, οι επιπτώσεις της Παιδικής Παχυσαρκίας

Στην Ελλάδα, το 20% τωνπαιδιών προεφηβικής ηλικίας είναι παχύσαρκα. Ένα παχύσαρκο παιδί είναι πολύπιθανό να παραμείνει παχύσαρκο και στην ενήλικη ζωή του, γεγονός που το καθιστά«υποψήφιο» για την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων.

H χώρα μας δυστυχώς κατέχει θλιβερή πρωτιά όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία: κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις τόσο πανευρωπαϊκά όσο και διεθνώς.Πιο συγκεκριμένα, από τη μελέτη ENERGY, που πραγματοποιήθηκε σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, ηΕλλάδα βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των κρατών με τα μεγαλύτερα ποσοστάπαιδικής παχυσαρκίας, με περίπου 20% των παιδιών 10-12 χρονών να είναιπαχύσαρκα και το 30% υπέρβαρα. Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα της ελληνικήςμελέτης GRECO, όπου 3 στα 10 παιδιά ηλικίας 10-12 ετών ήταν υπέρβαρα και 1 στα 10παχύσαρκο.

Με βάση τα παραπάνωδεδομένα, η παιδική παχυσαρκία, αναδεικνύεται σε έναν σοβαρό εχθρό που πρέπεινα αντιμετωπίσουμε. Η σημαντικότερη άμυνά μας απέναντι στη σοβαρή αυτή«απειλή», είναι η πρόληψη.

Στο βιβλίο «Stop στην ΠαιδικήΠαχυσαρκία - Η γενιά του X-Large», που υπογράφουν οι κλινικές διαιτολόγοιΑλεξάνδρα Κουμπίτσκι και Χριστίνα Φοντόρ, απαντούν με επιστημονικά τεκμηριωμένοτρόπο, καθημερινά ερωτήματα γονέων που έχουν (ή δεν έχουν) παχύσαρκο παιδί. Τοβιβλίο δεν περιορίζεται στο να παρουσιάσει τις αιτίες και τις συνέπειες τηςπαιδικής παχυσαρκίας, αλλά παρέχει και χρήσιμες συστάσεις για την καλύτερηαντιμετώπιση του προβλήματος.

Και όλα αυτά, μέσα από ερωτήσεις:

Είναι το παιδί μουπαχύσαρκο; Μήπως φταίνε τα γονίδιά του; Παίζει ρόλο το σχολείο και οι φίλοι στοβάρος του παιδιού; Ή μήπως φταίνε οι δικές μου συνήθειες; Τι συνέπειες μπορεί ναέχει το υπερβάλλον βάρος του παιδιού στην υγεία του και τι κινδύνους διατρέχειστο μέλλον λόγω της παχυσαρκίας;Πότε πρέπει να πάει το παιδί στον διαιτολόγο; Πρέπει να ακολουθήσει δίαιτα ήδιατροφή; Πρέπει να κόψει τελείως τα γλυκά; Οι παραπάνω είναι μερικές μόνο απότις πολλές ερωτήσεις που απαντώνται στις σελίδες του βιβλίου.