ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Απολαύστε τα Χριστούγεννα, χωρίς ενοχές για αύξηση κιλών

Τα Χριστούγεννα είμαστε κυριολεκτικά περικυκλωμένοι απόδιάφορα εορταστικά εδέσματα και ποτά. Από την μια δεν υπάρχει λόγος να είμαστεένοχοι όταν τα
Απολαύστε τα Χριστούγεννα, χωρίς ενοχές για αύξηση κιλών

Τα Χριστούγεννα είμαστε κυριολεκτικά περικυκλωμένοι απόδιάφορα εορταστικά εδέσματα και ποτά. Από την μια δεν υπάρχει λόγος να είμαστεένοχοι όταν τα απολαμβάνουμε, από την άλλη όμως πρέπει να θυμόμαστε, πως οιάνθρωποι κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων παίρνουν τουλάχιστον 2 κιλά.


Και όμως, μπορούμε να γιορτάσουμε χωρίς άγχος! Τα ωραίαγιορτινά τραπέζια αποτελούν για τους περισσότερους από εμάς μια από τιςμεγαλύτερες προσδοκίες των γιορτινών ημερών και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτιτων παραδοσιακών οικογενειακών ή φιλικών συγκεντρώσεων του κάθε Έλληνα, τόσοκατά την διάρκεια των εορταστικών διακοπών όσο και άλλων κοινωνικών εκδηλώσεωνοποιαδήποτε στιγμή του έτους.


Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετετους φόβους σας και να απολαύσετε τις γιορτές, χωρίς να στερηθείτε τιςοικογενειακές και φιλικές σας συγκεντρώσεις.


Πρωινό γεύμα


Το πρωινό και κατά την περίοδο των γιορτών συνεχίζει νααποτελεί ίσως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Αν ξεκινήσετε την ημέρα σας μεμια ισορροπημένη διατροφή που να προσφέρει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, τότεέχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες στην συνέχεια της γιορτινής ημέρας νασυνεχίσετε έτσι όσο δύσκολο και αν ακούγεται αυτό.


Έτσι, καλές προτάσεις για ένα σωστό πρωινό είναι:

• 1 φλιτζάνιγάλα, 2 φέτες ψωμί με μαργαρίνη-μέλι και 1 φρούτο

• 1 φλιτζάνιγάλα με δημητριακά πρωινού και 1 φρούτο

• 1 τοστ (μεψωμί ολικής άλεσης μαργαρίνη-τυρί-γαλοπούλα) και 1 φυσικό χυμό

• 1 φλιτζάνιγάλα, 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης και 1 φρούτο

• 1 φλιτζάνιγάλα, 1 σταφιδόψωμο και 1 φρούτο

Μικρογεύματα


H κατανάλωση φρούτων δεν θα πρέπει να παραμελείται, λόγω τουχριστουγεννιάτικων γλυκών. Εκμεταλλευθείτε τον ελεύθερο χρόνο των ημερών για ναδημιουργήσετε πρωτότυπες φρουτοσαλάτες. Τα ξηρά φρούτα μπορούν επίσης νααποτελέσουν ένα εύγευστο και θρεπτικό snack. Οι χουρμάδες, τα σύκα, ταδαμάσκηνα και τα βερίκοκα είναι όλα άριστες επιλογές. Από την ομάδα των ξηρώνκαρπών, η μακράν καλύτερη επιλογή είναι τα κάστανα, καθώς η λιποπεριεκτικότητάτους είναι χαμηλή.


Κυρίως γεύματα


Μην πάτε στα εορταστικά γεύματα πολύ πεινασμένοι. Καλό θαείναι να φάτε από πριν λίγα λαχανικά όπως καρότα, αγγουράκια, σέλινο ή ντομάταγια να σας «κόψει» την όρεξη για πολύ φαγητό. Μην «τσιμπολογάτε» τα διάφοραορεκτικά εδέσματα όπως ξηρούς καρπούς, τυριά και ότι άλλο έχει μέχρι νασερβιριστεί το φαγητό. Όταν είστε καλεσμένοι το βράδυ, το μεσημέρι προτιμήστενα φάτε κάτι ελαφρύ όπως μια σούπα ή σαλάτα λαχανικών, ένα ελαφρύ σάντουιτς ήδημητριακά.


Η γεμιστή γαλοπούλα είναι το βασικό κυρίως γεύμα των ημερών.Παρά το ότι η γαλοπούλα είναι χαμηλή σε λιπαρά και ενέργεια και πλούσια σεπρωτεΐνη, όταν είναι γεμιστή τότε αρκετή ποσότητα του λίπους απορροφάται από τη γέμιση. Γι΄ αυτό μαγειρέψτε ξεχωριστάτη γαλοπούλα από τη γέμιση. Ψήστε τη γαλοπούλα ολόκληρη στο φούρνο και όταν θατη φάτε, αφαιρέστε την πέτσα και το ορατό λίπος. Με αυτό τον τρόπο θα πάρετελιγότερα λιπαρά και θα ψήσετε πιο καλά τη γαλοπούλα


Πρέπει να έχετε πάντα τον έλεγχο της μερίδας σας. Δεν είναιαπαραίτητο να στερηθείτε τις αγαπημένες σας γεύσεις, αρκεί να τρώτε μικρότερεςποσότητες. Ο καλύτερος τρόπος για να μην ξεπεράσετε το όριο είναι να γεμίσετεαπό την αρχή το πιάτο σας με ότι πρόκειται να φάτε και έπειτα να ξεκινήσετε τογεύμα σας. Μια συμβουλή η οποία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ποιότητα τουπιάτου είναι να γεμίσετε το ½ πιάτο με σαλάτα, το υπόλοιπο ¼ με γαλοπούλα ήκρέας στεγνό χωρίς το δέρμα ή λίπος και το άλλο ¼ του πιάτου με ρύζι ή πατάτα ή μακαρόνια (καλόθα είναι να τα επιλέξετε χωρίς κρέμες,τυριά και λάδι).

Χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Τα Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι σχεδόν όλαφορτωμένα με πολλές θερμίδες. Η βασιλόπιτα και ο κουραμπιές αποδίδουν ανάμερίδα τις περισσότερες θερμίδες και είναι πλούσια σε χοληστερίνη και κορεσμέναλιπίδια. Το μελομακάρονο και η μηλόπιτα φαίνεται να αποτελούν τις πιοενδεδειγμένες επιλογές, καθότι έχουν τις λιγότερες θερμίδες, συγκριτικά με τιςυπόλοιπες χριστουγεννιάτικες επιλογές, ενώ, επίσης, περιέχουν χαμηλότερεςποσότητες κορεσμένων λιπιδίων.


Πάνω από όλα πρέπει να διασκεδάσετε και να περάσετε καλάκατά την διάρκεια των γιορτών. Μην ξεχνάτε ότι λίγη φυσική δραστηριότηταπαραπάνω θα σας βοηθήσει να κάψετε αυτές τις extra θερμίδες που θα προσλάβετε.



Κούτσικας Κωνσταντίνος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc στηνΚλινική Διατροφή

Παπαχρήστος Παρασκευάς, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Scστη Διασφάλιση Ποιότητας