ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ελληνική εφεύρεση: Αισθητήρας πρόληψης της παχυσαρκίας

Ένα πρωτοποριακό σύστημα αισθητήρων υψηλής τεχνολογίας πουθα καταγράφει την πρόσληψη τροφής και τη σωματική δραστηριότητα, αναπτύχθηκεστο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑριστοτέλειουΠανεπιστημίου και πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Ελληνική εφεύρεση: Αισθητήρας πρόληψης της παχυσαρκίας

Ένα πρωτοποριακό σύστημα αισθητήρων υψηλής τεχνολογίας πουθα καταγράφει την πρόσληψη τροφής και τη σωματική δραστηριότητα, αναπτύχθηκεστο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑριστοτέλειουΠανεπιστημίου και πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η βασική ιδέα τουSplendid είναι να προσπαθήσουμε να εξετάσουμε διάφορους τρόπους για ναπρολάβουμε την παχυσαρκία και τις διατροφικές διαταραχές» δηλώνει ο καθηγητήςΑναστάσιος Δελόπουλος, συντονιστής του προγράμματος του Τμήματος ΗλεκτρολόγωνΜηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Το σύστημααυτό θα δοκιμαστεί σε 200 μαθητές γυμνασίου στη Σουηδία και σε μία ομάδαπαιδιών στην Ολλανδία.

Αισθητήρες θα μετρούν την ταχύτητα με την οποίακαταναλώνεται το φαγητό, καθώς και ο χρόνος μάσησης. Οι μετρήσεις γίνονται με ειδικές φορητές συσκευές, πουχρησιμοποιούνται ήδη σε κλινικές που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές. ΤοSplendid θα περιλαμβάνει μία ζυγαριά, η οποία θα συνδέεται με φορητό υπολογιστήή smartphone. Πάνω στη ζυγαριά θα τοποθετείται ένα πιάτο φαγητού και ο ρυθμός μετον οποίο το πιάτο θα αδειάζει θα καταγράφεται, ενώ θα υπάρχει ακουστικήπροειδοποίηση αν το φαγητό καταναλώνεται πολύ γρήγορα. Το σύστημα αναμένεται δενα εμπλουτιστεί με δύο ακόμα αισθητήρες, έναν που θα επιβραβεύει τον χρήστη μεένα χαρούμενο emoticon όταν έχει ασκηθεί αρκετά και έναν ακουστικό αισθητήραπου θα καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο ο χρήστης μασά την τροφή του. Πέρα απότους αισθητήρες, το σύστημα θα δίνει τη δυνατότητα να φορτώνει δεδομένα για τοπότε νιώθει κανείς κορεσμό από το φαγητό. Επίσης, θα γίνονται και άλλεςκαταγραφές, που θα αποτελούν κάτι σαν ημερολόγιο διατροφής και άσκησης. Όλααυτά τα δεδομένα θα υποβάλλονται σε επεξεργασία με αλγορίθμους, ώστε νααξιολογείται ο κίνδυνος παχυσαρκίας και διατροφικών διαταραχών.