ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αλκοόλ: Πόσες θερμίδες δίνουν τα ποτά των εορτών

Μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, την περίοδο των εορτών είναι δύσκολο να βάλουμε αυστηρό πρόγραμμα στις ποσότητες που καταναλώνουμε.

Αλκοόλ: Πόσες θερμίδες δίνουν τα ποτά των εορτών

Οι διατροφολόγοι τονίζουν ότι οι θερμίδες από το αλκοόλ είναι περιττές για τον οργανισμό, καθώς δε μας χορταίνουν ούτε μας δίνουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Για το λόγο αυτό, τις χαρακτηρίζουν ως «άδειες θερμίδες».

Το σώμα μας ανταποκρίνεται διαφορετικά στην ενέργεια σε υγρή μορφή, σε αντίθεση με τις στερεές τροφές. Ο οργανισμός συνεχίζει να επιζητά ενέργεια μετά την κατανάλωση ποτού κι έτσι υπάρχει κίνδυνος να καταναλώσουμε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού ή να στραφούμε σε ανθυγιεινές τροφές.

Ακόμη, το αλκοόλ εμποδίζει το μεταβολισμό των λιπαρών, επηρεάζοντας την όρεξη. Μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ πριν από ένα γεύμα αυξάνει την κατανάλωση των συνολικών θερμίδων. Παράλληλα, το αλκοόλ μειώνει τις αντιστάσεις κι έτσι μπορεί να αποτύχουμε να αντισταθούμε σε παχυντικές τροφές και γλυκά.

Πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα το είδος του ποτού που επιλέγουμε. Η μπύρα, το κρασί και ένα απλό κοκτέιλ περιέχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες, όμως τα ποτά με περισσότερο αλκοόλ οδηγούν στο επιπρόσθετο βάρος σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι η μπύρα και το κρασί.

Δείτε πόσες θερμίδες περιέχει κάθε τύπος ποτού:

- 45 γραμμάρια λικέρ = περίπου 165 θερμίδες

- 300 γραμμάρια μπύρα (περίπου 5% αλκοόλ) = 153 θερμίδες

- 150 γραμμάρια κρασί (περίπου 12% αλκοόλ) = 123 θερμίδες

- 45 γραμμάρια ποτού (περίπου 40% αλκοόλ) = 97 θερμίδες