ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Με 2 κιλά μας φορτώνουν οι γιορτές. Πώς θα τα αποφύγετε

Προσοχή στη διατροφή κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς συνιστούν οι ειδικοί, και αυτό γιατί το σωματικό βάρος παιδιών, εφήβων και ενήλικων αυξάνει κατά μέσο όρο κατά δυο κιλά!
Με 2 κιλά μας φορτώνουν οι γιορτές. Πώς θα τα αποφύγετε

Προσοχή στη διατροφή κατά τη διάρκεια των εορτών τωνΧριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς συνιστούν οι ειδικοί, και αυτό γιατί τοσωματικό βάρος παιδιών, εφήβων και ενήλικων αυξάνει κατά μέσο όρο κατά δυοκιλά!

«Το εορταστικό κλίμα, μαζί με την οικογένεια κοντά στοτζάκι, είναι μια καλή παγίδα, για την κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων τόσοφαγητών όσο και γλυκών» αναφέρει, η κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Αν. ΚαθηγήτριαΠαιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής ΠανεπιστημίουΑθηνών και Υπεύθυνη του Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού της Α’Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Φυσικό αποτέλεσμα της αυξημένης κατανάλωσης είναι η αύξησητου σωματικού βάρους, με αποτέλεσμα παιδιά, έφηβοι και ενήλικες να παχαίνουνκατά τη διάρκεια των εορτών κατά μέσο όρο δυο κιλά! «Με δεδομένο ότι ησυχνότητα της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί, και στη χώρα μας το ποσοστό των υπέρβαρωνκαι παχύσαρκων παιδιών και εφήβων υπερβαίνει το 30% (δηλαδή 1 στα 3 Ελληνόπουλαέχουν αυξημένο βάρος σώματος), είναι σαφές ότι θα πρέπει να αποφύγουμε τηνπρόσληψη περαιτέρω κιλών κατά την διάρκεια των εορτών» επισημαίνει η κ .Ευαγγελία Χαρμανδάρη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να μην πάρουμε κιλά κατά τηνδιάρκεια των εορτών θα πρέπει να ακολουθήσουμε τους βασικούς κανόνες διατροφής.Συγκεκριμένα:

--Δεν αλλάζουμε το ωράριο πουακολουθούμε καθημερινά όσον αφορά τα γεύματα,

--Τρώμε πάντοτε καθιστοί, αργά και μεσυντροφιά,

--Παίρνουμε πρωινό καθημερινά,

--Αποφεύγουμε να βλέπουμε τηλεόραση κατάτην διάρκεια του γεύματος,

--Οργανώνουμε τα γεύματά μας ανά τακτάσταθερά διαστήματα,

--Προτιμάμε λαδερά φαγητά, όσπρια, ψάρι,φρέσκα λαχανικά, φρούτα και δημητριακάολικής άλεσης,

--Πίνουμε άφθονο νερό καθημερινά και

--Αποφεύγουμε τα πολλά λιπαρά, τααεριούχα αναψυκτικά καθώς και τη ζάχαρη και όλα τα προϊόντα που την περιέχουν.



Απαραίτητη επίσης είναι και η αύξηση της σωματικήςδραστηριότητας. Πέρα από τη συμμετοχή σε οργανωμένη άσκηση, έμφαση θα πρέπει ναδίνεται στην αύξηση των καθημερινών δραστηριοτήτων και τη μείωση των καθιστικώνδραστηριοτήτων, όπως η τηλεόραση, ή η απασχόληση στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.