ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κάστανα: Οι 10 λόγοι για να τα εντάξετε στη διατροφή σας

Τα κάστανα, είτε ψητά, είτε βραστά, έχουν πλούσια γεύση καινοστιμιά, αρκετές θερμίδες, αλλά μεγάλη διατροφική αξία.  Στην Ελλάδα, οι καστανιές ευδοκιμούν στηΜακεδονία, τη Θεσσαλία, στις ορεινές περιοχές της Κρήτης και της Λέσβου. Ηπερίοδος ωρίμανσης τους είναι  από τιςαρχές Σεπτέμβρη, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.
Κάστανα: Οι 10 λόγοι για να τα εντάξετε στη διατροφή σας

Τα κάστανα, είτε ψητά, είτε βραστά, έχουν πλούσια γεύση καινοστιμιά, αρκετές θερμίδες, αλλά μεγάλη διατροφική αξία. Στην Ελλάδα, οι καστανιές ευδοκιμούν στηΜακεδονία, τη Θεσσαλία, στις ορεινές περιοχές της Κρήτης και της Λέσβου. Ηπερίοδος ωρίμανσης τους είναι από τιςαρχές Σεπτέμβρη, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

Γιατί είναι το πιο υγιεινό χειμωνιάτικο σνακ;

1.Τα κάστανα, σε αντίθεση με τους άλλους ξηρούς καρπούς, έχουνλιγότερο λίπος, ενώ είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες.

2. Τα 100 γραμμάρια κάστανα έχουν περίπου 300 θερμίδες. Ανπροσπαθείτε να χάσετε βάρος θα πρέπει να περιοριστείτε σε λίγα κάστανα.

3. Περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, παρά το γεγονός ότιαπό διατροφικής άποψης, είναι παρόμοια με άλλες αμυλώδεις τροφές όπως η πατάτα,το καλαμπόκι κ.λπ.

4.Είναι καλή πηγή διαιτητικών φυτικών ινών, καθώς τα 100 γρ.έχουν περίπου 8,1 γραμμ. φυτικών ινών , δηλαδή το 20% της συνιστώμενηςημερήσιας ποσότητας.

5.Έχουν υψηλήπεριεκτικότητα σε βιταμίνη C, αφού 100 γραμμάρια κάστανα παρέχουν 43 mg βιταμίνης C, δηλαδή περίπου το 70% τηςσυνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

6.Eίναιπλούσια σε φυλλικό οξύ, αφού τα 100 γραμμάρια παρέχουν 62 mg φυλλικού οξέος, δηλαδήτο 15,5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

7.Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποίαβοηθούν στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής(HDL).

8.Τα κάστανα περιέχουν σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο,μαγγάνιο, φωσφόρο και ψευδάργυρο.

9.Υψηλή περιεκτικότητα έχουν και στις βιταμίνες τουσυμπλέγματος Β, καθώς 100 γραμμάρια περιέχουν 11% νιασίνη, 29% πυριδοξίνη, 100%θειαμίνη και 12% ριβοφλαβίνη.

10.Τέλος, τα κάστανα δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν νακαταναλώνονται ελεύθερα σε όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και πάσχουν απόκοιλιοκάκη κ.λπ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ