ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ρόδι: μία υπερτροφή για κάθε εποχή και όχι μόνο για την Πρωτοχρονιά

Το ρόδι, είναι τοφρούτο της εποχής αυτής, και ταυτόχρονα γούρι με ιδιαίτερο συμβολισμό, αφούκάθε χρόνο την Πρωτοχρονιά το σπάμε στην πόρτα μας με στόχο να φέρει καλοτυχίακαι αφθονία.
Ρόδι: μία υπερτροφή για κάθε εποχή και όχι μόνο για την Πρωτοχρονιά

Είναι τοφρούτο της εποχής αυτής, και ταυτόχρονα γούρι με ιδιαίτερο συμβολισμό, αφούκάθε χρόνο την Πρωτοχρονιά το σπάμε στην πόρτα μας με στόχο να φέρει καλοτυχίακαι αφθονία.

Το ρόδιείναι στην κυριολεξία ένα σούπερ φρούτο που πρέπει να το τιμάμε στηνκαθημερινότητά μας και όχι μόνο μία φορά τον χρόνο.

Όπως αναφέρει η ΑναστασίαΔουλγέρη, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc ΔιατροφήςΑθλητών, Πτυχιούχος ΧαροκοπείουΠανεπιστημίου Αθηνών, στο Υγείαonline, «πολλές κλινικές έρευνες, έδειξαν πως η κατανάλωση χυμού από ρόδι έχει ισχυρήδράση στην προστασία των LDL λιποπρωτεϊνών από την οξείδωση τους, προστατεύειαπό την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες και κατ’ επέκταση απόκαρδιαγγειακά νοσήματα, κυρίως εξαιτίας του υψηλού ποσοστού αντιοξειδωτικών καιιδιαίτερα ανθοκυανινών, τανινών και πολυφαινολών.

Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υπέρτασης, τότε κάντε το ρόδι το αγαπημένο σαςφρούτο! Μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση ροδιού μειώνει την διαστολικήπίεση έως και 36% ενώ την συστολική μέχρι και 5%. Επιπλέον, η υψηλήπεριεκτικότητα του ροδιού σε κάλιο μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες. Οι ιδιότητες αυτές, σε συνδυασμό με την χαμηλή περιεκτικότητα του ροδιού σενάτριο και υψηλή σε κάλλιο είναι ιδιαίτερα ευεργετικές σε υπερτασικούς ασθενείςπου λαμβάνουν διουρητικά φάρμακα και έτσι έχουν αυξημένες απώλειες καλίου μέσωτων ούρων. Όμως, σε άτομα που έχουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια λόγω αυξημένηςπεριεκτικότητας σε κάλλιο, το ρόδι θα πρέπει να αποφεύγεται».

Επίσης, κάντε τον χυμό ροδιού σύμμαχοκαι στη δίαιτα σας, σημειώνει η κυρία Δουλγέρη, προσθέτοντας:

«Τα100 γραμμάρια καρπού σας προσδίδουν μόλις 68 θερμίδες ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος».