ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δείτε τις καλύτερες και χειρότερες χώρες σε θέματα διατροφής

Στις 20 καλύτερες χώρες του κόσμου σε θέματα διατροφήςανήκει η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οργανισμού καταπολέμησηςτης φτώχειας «Oxfam America», που χρησιμοποίησε στοιχεία από τον ΠαγκόσμιοΟργανισμό Υγείας και τον Οργανισμό Τροφίμων & Γεωργίας του ΟΗΕ.

Δείτε τις καλύτερες και χειρότερες χώρες σε θέματα διατροφής

Στις 20 καλύτερες χώρες του κόσμου σε θέματα διατροφήςανήκει η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οργανισμού καταπολέμησηςτης φτώχειας «Oxfam America», που χρησιμοποίησε στοιχεία από τον ΠαγκόσμιοΟργανισμό Υγείας και τον Οργανισμό Τροφίμων & Γεωργίας του ΟΗΕ.

Πρόκειται για την πρώτη έκθεση του είδους που βαθμολογείκάθε χώρα ξεχωριστά με βάση την ποιότητα, το κόστος και την διαθεσιμότητα τηςτροφής.

Ο οργανισμός «Oxfam» βαθμολόγησε με 0 (το καλύτερο) έως 100(το χειρότερο) συνολικά 125 χώρες με τέσσερα βασικά κριτήρια:

1) Έχει ο κόσμος αρκετό φαγητό;

2) Μπορεί να πληρώσει το φαγητό του;

3) Είναι το φαγητό καλής ποιότητας;

4) Ποια είναι η έκταση της παχυσαρκίας και του διαβήτη λόγωυπερκατανάλωσης φαγητού;

Σύμφωνα με τον πίνακα κατάταξης, η Ελλάδα βρίσκεται στην 13ηθέση παγκοσμίως, την οποία μοιράζεται με την Κύπρο, τη Βρετανία, την Ισπανία,τη Γερμανία, την Ισλανδία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία.

Η Ολλανδία αναδείχθηκε με 6 βαθμούς πρωταθλήτρια στοποιοτικό και φθηνό φαγητό, ενώ ακολουθούν η Γαλλία και η Ελβετία με 8 βαθμούς.

Έπονται οι Αυστρία, Βέλγιο, Δανία και Σουηδία με 10 βαθμούς,και οι Αυστραλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία με 11 βαθμούς.

Αμέσως μετά βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία, αν και βρίσκεται στις10 καλύτερες χώρες σε ποιότητα φαγητού, είναι στη μέση της παγκόσμιας κατάταξηςόσον αφορά την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Η χειρότερη χώρα για να τρώει κανείς είναι το Τσαντ, μελιγοστό, πανάκριβο και χαμηλής θρεπτικής αξίας φαγητό.

Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 21η θέση, κυρίως λόγω των υψηλώνποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη.