ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς τα μαχαιροπήρουνα επηρεάζουν τη γεύση του φαγητού!

Μπορεί το χρώμα, το βάρος και το υλικό από το οποίο είναικατασκευασμένα τα μαχαιροπήρουνα που χρησιμοποιούμε να «επηρεάσουν» τη γεύσητου φαγητού μας;

Πώς τα μαχαιροπήρουνα επηρεάζουν τη γεύση του φαγητού!

Μπορεί το χρώμα, το βάρος και το υλικό από το οποίο είναικατασκευασμένα τα μαχαιροπήρουνα που χρησιμοποιούμε να «επηρεάσουν» τη γεύσητου φαγητού μας;

Απάντηση δίνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης,οι οποίοι υποστηρίζουν ότι φαινομενικά ασήμαντες αλλαγές στο σερβίρισμα τουφαγητού, μπορούν να επηρεάσουν την απόλαυση που αποκομίζουμε από αυτό.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Flavour», τοτυρί μοιάζει πιο αλμυρό όταν κάποιος το τρώει με μαχαίρι αντί με πιρούνι, ενώτο γιαούρτι μοιάζει πιο πυκνό και καλύτερης ποιότητας όταν καταναλώνεται μεελαφρύ, πλαστικό κουτάλι.

Επίσης, οι συμμετέχοντες στο «γευστικό» πείραμα δήλωσαν ότι,όταν έτρωγαν γιαούρτι με λευκό κουτάλι, το αξιολογούσαν ως πιο γλυκό καικαλύτερης ποιότητας από τα γιαούρτια φρούτων.

Όταν κατανάλωναν γιαούρτι με μαύρο κουτάλι, τα γιαούρτιαφρούτων τους φαίνονταν πως έχουν καλύτερη γεύση, ενώ όταν χρησιμοποιούσαν μπλεκουτάλι, τα χαρακτήριζαν ως πιο αλμυρά.

Παράλληλα, το κόκκινο χρώμα στα μαχαιροπίρουνα φαίνεται να «κόβει»την όρεξη.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι διαφοροποιήσεις αυτέςοφείλονται στο γεγονός ότι έχουμε συναισθηματική αντίδραση στο χρώμα, ενώ, όσομεγαλώνουμε, συνδέουμε υποσυνείδητα συγκεκριμένα χρώματα με διάφορες γεύσεις.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι φαινομενικά ασήμαντες αλλαγέςστο σερβίρισμα του φαγητού μπορούν να επηρεάσουν την απόλαυση που αποκομίζουμεαπό αυτό», σχολίασε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Βανέσα Χαράρ, από το ΤμήμαΠειραματικής Ψυχολογίας.