ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν τρώμε αργά, τρώμε πιο λίγο, αλλά δεν κερδίζουμε θερμίδες

Οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι που τρώνε πιο αργά χωρίς να καταπίνουν αμάσητες τις μπουκιές τους, μπορεί να ξεγελούν την πείνα τους και να τρώνε λιγότερο, δεν καταφέρνουν όμως να πάρουν λιγότερες θερμίδες.
Αν τρώμε αργά, τρώμε πιο λίγο, αλλά δεν κερδίζουμε θερμίδες

Οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι που τρώνε πιο αργά χωρίς νακαταπίνουν αμάσητες τις μπουκιές τους, μπορεί να ξεγελούν την πείνα τους και νατρώνε λιγότερο, δεν καταφέρνουν όμως να πάρουν λιγότερες θερμίδες.


Το σύστημα “τρώω αργά, για να φάω όσο χρειάζεται και όχιπαραπάνω” αποδίδει στην απώλεια κιλών, όπως έχουν δείξει διάφορες έρευνες,γιατί ο εγκέφαλος χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να δώσει το σύνθημα τουκορεσμού. Αν λοιπόν κάποιος τρώει αργά και μασάσει κανονικά την κάθε μπουκιά,τρώει τελικά μιρκότερη ποσότητα.


Όμως μια νέα έρευνα δείχνει ότι η ταχύτητα στο φαγητό κι όχιη θερμιδική πρόσληψη, έχει περισσότερες επιπτώσεις στη μείωση της πείνας.
Ημελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.


Οι ερευνητές από το Τμήμα Κινησιολογίας του ΠανεπιστημίουTexas Christian University, αναφέρουν ότι οι οι συμμετέχοντες στην έρευνα αισθάνοντανλιγότερο πεινασμένοι μια ώρα αφού έφαγαν αργά το φαγητό τους, σε σύγκριση μεεκείνους που το έτρωγαν γρήγορα.

Επίσης, έδειξε μεγαλύτερη κατανάλωση νερούαπό εκείνους που έτρωγαν αργά, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγανγρήγορα.
Ωστόσο, κατά την ανάλυση της πρόσληψης θερμίδων των συμμετεχόντων, οιερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο τα άτομα με υγιές βάρος, σημείωσαν μείωση τηςπρόσληψης θερμίδων μετά την κατανάλωση του γεύματος με αργό ρυθμό.

Οιπαχύσαρκοι / υπέρβαροι, κατανάλωσαν 8 θερμίδες λιγότερες, ενώ όσοι είχανκανονικό βάρος, κατανάλωσαν 88 θερμίδες λιγότερες.