ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δέκα υγιεινές εναλλακτικές για να αποφύγετε τη μαγιονέζα

Η μαγιονέζα είναι –δυστυχώς– πεντανόστιμη και ταιριάζει σε κάθε πιάτο. Ωστόσο, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μας φορτώνει με άπειρες θερμίδες και βλαβερά λιπαρά.

Δέκα υγιεινές εναλλακτικές για να αποφύγετε τη μαγιονέζα

Η μαγιονέζα είναι –δυστυχώς– πεντανόστιμη και ταιριάζει σε κάθε πιάτο. Ωστόσο, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μας φορτώνει με άπειρες θερμίδες και βλαβερά λιπαρά.

Μόλις μία κουταλιά μαγιονέζα περιέχει κατά μέσο όρο 94 θερμίδες, 10 γραμμάρια λιπαρά και καθόλου πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, σίδηρο ή ασβέστιο.

Επειδή λοιπόν η διατροφική αξία της μαγιονέζας είναι μηδαμινή έως ανύπαρκτη, δείτε ποιες εναλλακτικές λύσεις μπορείτε να επιλέξετε ώστε να δώσετε υπέροχη γεύση σε μια σαλάτα, ένα σάντουιτς και όχι μόνο.

1. Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Το γιαούρτι είναι δροσιστικό και εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία μας. Μία μόλις κουταλιά περιέχει περίπου 8 θερμίδες και 1,5 γραμμάριο πρωτεΐνης και ασβεστίου. Περιέχει επίσης προβιοτικά, τα οποία βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού.

2. Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των «καλών» λιπαρών που μπορούμε να καταναλώνουμε. Το ελαιόλαδο μας παρέχει βέβαια αρκετές θερμίδες, αλλά ούτως ή άλλως δε χρειάζονται μεγάλες ποσότητες για να πετύχουμε το επιθυμητό γευστικό αποτέλεσμα.

3. Χούμους

Φτιάχνεται από ρεβίθια, ελαιόλαδο, ταχίνι, σκόρδο και χυμό λεμονιού. Μας δίνει το ένα τέταρτο των θερμίδων σε σύγκριση με τη μαγιονέζα, ενώ παράλληλα περιέχει πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Το χούμους ταιριάζει υπέροχα με το κοτόπουλο και το αυγό.

4. Μουστάρδα

Περιέχει μόλις 10 θερμίδες ανά κουταλιά, οπότε μπορείτε να την καταναλώνετε άφοβα. Παράλληλα, δεν έχει καθόλου λιπαρά και είναι γευστικότατη. Προσοχή στην περιεκτικότητα αλατιού ανάλογα με τη μάρκα που θα επιλέξετε.

5. Τυρί cottage

Το τυρί cottage είναι ελαφρύ και κρεμώδες, οπότε είναι η πιο κοντινή εναλλακτική αν θέλουμε να αποφύγουμε τη μαγιονέζα. Η διατροφική του αξία όμως είναι ασύγκριτη, καθώς μία κουταλιά περιέχει 18 θερμίδες, 2,5 γραμμάρια πρωτεΐνης και καθόλου χοληστερόλη.

6. Πουρές από αβοκάντο

Το αβοκάντο έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Μας δίνει το ένα τέταρτο των θερμίδων σε σύγκριση με τη μαγιονέζα, ενώ είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών. Το αβοκάντο περιέχει επίσης φυτικές ίνες και βιταμίνη C.

7. Σάλτσα πέστο

Ο μυρωδάτος βασιλικός συναντά το υγιεινό ελαιόλαδο και το αποτέλεσμα είναι η υπέροχη σάλτσα πέστο. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά.

8. Βούτυρο από αμύγδαλο

Μια πρωτότυπη λύση εάν θέλετε να κάνετε τη διαφορά. Περιέχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με τη μαγιονέζα, όμως είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες (3-4 γραμμάρια), φυτικές ίνες (1,5 γραμμάριο) και βιταμίνη Ε.

9. Μαγιονέζα από σόγια

Η χορτοφαγική εναλλακτική στη μαγιονέζα. Περιέχει τις μισές θερμίδες και τα μισά λιπαρά από την κανονική μαγιονέζα, ενώ μας παρέχει βιταμίνη Β13 και υγιεινά Ω-3 λιπαρά οξέα.

10. Μεσογειακές σάλτσες

Συνδυάστε το γιαούρτι, τη μελιτζάνα, το ελαιόλαδο, το μαϊντανό και ό,τι άλλο φρέσκο σας περνά από το νου ώστε να εμπνευστείτε και να φτιάξετε τη δική σας σάλτσα για σαλάτες, ψητά και όχι μόνο.