ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η «έξυπνη ζυγαριά» που βοηθάει κατά της ανορεξίας

Μια πρωτοποριακή συσκευή, που κατασκεύασαν Σουηδοί επιστήμονες, μπορεί ενδεχομένως να αποδειχτεί ένα πολύ ισχυρό όπλο στην φαρέτρα της ιατρικής επιστήμης για την καταπολέμηση της ανορεξίας
Η «έξυπνη ζυγαριά» που βοηθάει κατά της ανορεξίας

Μια πρωτοποριακή συσκευή, που κατασκεύασαν Σουηδοί επιστήμονες, μπορεί ενδεχομένως να αποδειχτεί ένα πολύ ισχυρό όπλο στην φαρέτρα της ιατρικής επιστήμης για την καταπολέμηση της ανορεξίας.

Πρόκειται για την ζυγαριά «Mandometer», η οποία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, βοήθησε το 75% των ατόμων με ανορεξία που τη χρησιμοποιήσε να γίνουν καλά μετά από την πάροδο ενός έτους.

Η συσκευή αυτή μετράει το βάρος μιας μερίδας φαγητού ενώ ταυτόχρονα είναι συνδεδεμένη με ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στην οθόνη της συσκευής ο ασθενής βλέπει την ποσότητα που πρέπει να φάει και σε πόσο χρόνο πρέπει να τελειώσει το γεύμα του.

Καθώς ο χρήστης της συσκευής τρώει, το βάρος στη ζυγαριά μειώνεται, η συσκευή αναγνωρίζει τον ρυθμό με τον οποίο τελειώνει το γεύμα του και του παραθέτει πληροφορίες για το κατά πόσον τρώει με τον σωστό ρυθμό.

Αν ο ασθενής τρώει πολύ αργά, ο υπολογιστής τον παροτρύνει να επιταχύνει τον ρυθμό του, ενώ αναγράφει και το κατά πόσον χορτασμένος θα πρέπει να νιώθει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Σκοπός της ζυγαριάς Mandometer είναι να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλο και τον οργανισμό του ανορεξικού ατόμου να αλλάξει τις συνήθειές του σε πιο υγιή επίπεδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Behavioral Neuroscience, η μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων που την χρησιμοποίησαν είδαν τα συμπτώματα της ανορεξίας να εξαφανίζονται μετά από 12,5 μήνες κατά μέσο όρο, ενώ μόλις το 10% των ασθενών αντιμετώπισε στο μέλλον τα ίδια προβλήματα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ίδια συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με τον αντίστροφο τρόπο, ώστε να βοηθήσει υπέρβαρα ή ποαχύσαρκα άτομα να μην τρώνε πολύ γρήγορα.