ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η άγνωστη “παγίδα” που κρύβουν οι χυμοί φρούτων

Είναι σίγουρα καλύτεροι από τα αναψυκτικά, όμως γιατί οι ειδικοί μάς αποτρέπουν να πίνουμε πολλούς χυμούς σε καθημερινή βάση;

Η άγνωστη “παγίδα” που κρύβουν οι χυμοί φρούτων

Η νέα οδηγία αφορά κυρίως σε εφήβους, οι οποίοι φαίνεται πως δεν τηρούν καμία από τις οδηγίες των διατροφολόγων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη, παχυσαρκίας και καρδιοπάθειας.

Νέα βρετανική μελέτη καταδεικνύει ότι οι έφηβοι ηλικίας 11 έως 19 ετών καταναλώνουν κατά 42% περισσότερη ζάχαρη απ' όση θα έπρεπε. Παράλληλα, μόνο το 7-9% καταναλώνει καθημερινά πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών.

Η έκθεση που προέκυψε από τη δημοσκόπηση National Diet and Nutrition Survey δείχνει ότι τα παιδιά μέχρι 10 ετών λαμβάνουν τις περιττές ποσότητες ζάχαρης κυρίως από τους χυμούς φρούτων, τα αναψυκτικά, τις μπάρες δημητριακών, τα μπισκότα και άλλα γλυκά.

Οι ερευνητές τονίζουν πως η βασική διαφορά μεταξύ των παραπάνω προϊόντων και του χυμού είναι πως θεωρούμε το χυμό υγιεινό κι έτσι είναι πιο εύκολο οι γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά τους να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες.

Ωστόσο, η ποσότητα ζάχαρης που περιέχει ένας συσκευασμένος χυμός δεν είναι αμελητέα.