ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο νερό πρέπει να πίνουν τα παιδιά ανά ηλικία και φύλο (πίνακας)

Είναι σε όλους γνωστό ότι το νερό αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου σώματος και είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουν τα παιδιά ανά ηλικία και φύλο (πίνακας)

Συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες, όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας, η μεταφορά θρεπτικών συστατικών και η πέψη των τροφών.

Ωστόσο, οι καθημερινές απώλειες υγρών από το σώμα μέσω του ιδρώτα, της αναπνοής, των ούρων και των κοπράνων πρέπει να αντισταθμίζονται.

Οι ανάγκες για την πρόσληψη υγρών αυξάνονται σε συνθήκες αυξημένης θερμοκρασίας ή κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας.

Ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία, ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι ιδιαίτερα αυξημένος, αφού τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες και πιο επιρρεπή στην αφυδάτωση.

Έτσι, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να αναγνωρίζονται τα πρώτα σημάδια αφυδάτωσης, όπως κούραση, πονοκέφαλος, ξηροστομία, μυϊκή αδυναμία και ζαλάδα.

Πόσο νερό πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ημερήσια πρόσληψη υγρών στα παιδιά εξαρτάται από παράγοντες που περιλαμβάνουν την ηλικία, το βάρος, το φύλο, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, καθώς και τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Ηλικία (έτη)

Φύλο

Συνολική ποσότητα νερού (Λίτρα/ημέρα)

4-8

Αγόρια και κορίτσια

1,3

9-13

Αγόρια

2,4

Κορίτσια

2,1

14-18

Αγόρια

3,3

Κορίτσια

2,3