ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γαστρικός δακτύλιος: Γιατί κάποιοι ξαναπαχαίνουν μετά το δαχτυλίδι στο στομάχι

Βάσει πολλών ερευνών που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς, η νόσος της παχυσαρκίας ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε πως η παχυσαρκία είναι μία κλινική κατάσταση η οποία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μόνο με τις βαρϊατρικές επεμβάσεις.

Γαστρικός δακτύλιος: Γιατί κάποιοι ξαναπαχαίνουν μετά το δαχτυλίδι στο στομάχι

Η πιο διαδεδομένη χειρουργική επέμβαση είναι ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος. Με τη συγκεκριμένη επέμβαση επιτυγχάνεται ο περιορισμός της χωρητικότητας του στομάχου, με σκοπό να περιοριστεί η ποσότητα της τροφής που καταναλώνεται. Τοποθετώντας ένα εμφύτευμα, κατασκευασμένο από σιλικόνη, στο επάνω μέρος του στομάχου του ασθενούς, το μέγεθος του στομάχου αλλάζει και δεν χωρά παραπάνω ποσότητα από αυτή που έχει ρυθμιστεί με τον δακτύλιο.

Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα αυτής της επέμβασης είναι οι ελάχιστες επιπλοκές που μπορεί να υπάρξουν μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης και η ολιγοήμερη νοσηλεία, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνά το ένα 24ωρο. Μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια επιτυγχάνεται απώλεια βάρους με την κατάλληλη βέβαια διατροφή και τη συνεχή παρακολούθηση από τον θεράποντα γιατρό.

Παρ' όλο που αποτελεί την πρώτη επιλογή για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, πολλοί θεωρούν τον γαστρικό δακτύλιο μία αναποτελεσματική επέμβαση. Αυτό δεν ισχύει.

Είναι γεγονός πως υπήρξαν περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι υποτροπίασαν μετά την τοποθέτηση του γαστρικού δακτυλίου και επανήλθαν στα αρχικά τους κιλά. Αυτό δεν σημαίνει πως ο γαστρικός δακτύλιος δεν έχει μόνιμα αποτελέσματα. Κάθε ασθενής είναι μία μοναδική περίπτωση και πρέπει να αντιμετωπίζεται αναλόγως. Ο γαστρικός δακτύλιος έχει μόνιμα αποτελέσματα όταν ο θεράπον γιατρός και ο ασθενής έχουν τη διάθεση για συνεργασία. Το πιο σημαντικό από όλα είναι η συστηματική παρακολούθηση του ασθενούς από τον γιατρό κι έπειτα ο ασθενής, αν δεν θέλει να ξαναπάρει τα κιλά που έχασε, πρέπει να ακολουθεί πολύ συγκεκριμένη διατροφή και οφείλει να αλλάξει και να ξεχάσει κάθε διατροφική ατασθαλία στην οποία υπέκυπτε πριν την επέμβαση.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο από την αρχή, πως μεγάλο ποσοστό της αποτελεσματικότητας της επέμβασης εξαρτάται από εκείνον τον ίδιο και φυσικά από τη συνεργασία που θα έχει με τον γιατρό του. Αν παρ' όλα αυτά, υπάρξει υποτροπή της παχυσαρκίας και έπειτα από κάποιο διάστημα τα κιλά επανέλθουν τότε ο ασθενής σε συνεργασία με τον γιατρό που τον παρακολουθεί πρέπει αν επιλέξουν μία άλλη μέθοδο επέμβασης για την αντιμετώπιση του προβλήματος (γαστρικό μανίκι, γαστρικό by pass ή γαστρική πτύχωση).

Ο γαστρικός δακτύλιος έχει συγκεκριμένες απώτερες επιπλοκές οι οποίες είναι αντιμετωπίσιμες. Συγκεκριμένα είναι η διολίσθηση δακτυλίου στην οποία ο δακτύλιος αλλάζει θέση και κατεβαίνει πιο κάτω και προκαλεί ένα είδος εγκολεασμού του στομάχου. Τα συμπτώματα είναι έμετος και κοιλιακό άλγος. Αν διαγνωστεί από το γιατρό η περίπτωση αυτή θα πρέπει ή να αφαιρεθεί ή να διορθωθεί η θέση του δακτυλίου.

Επίσης μια άλλη επιπλοκή είναι η διάβρωση του στομάχου από το γαστρικό δακτύλιο. Σε αυτήν την περίπτωση εισέρχεται ο δακτύλιος μέσα από το στομάχι χωρίς να υπάρχει τρύπα και αντιμετωπίζεται με αφαίρεση του δακτυλίου χωρίς χειρουργική επέμβαση, μόνο με επεμβατική γαστροσκόπηση. Σε όλες τις περιπτώσεις σημαντικό ρόλο παίζει η παρακολούθηση των ασθενών που έχουν βάλει δακτύλιο από τους κατάλληλους εξειδικευμένους χειρουργούς παχυσαρκίας.

Σωτήρης Γαβριήλ
Χειρουργός Παχυσαρκίας