ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο απρόσμενος τρόπος να πείσετε τα παιδιά να τρώνε λαχανικά και φρούτα

Πόσες φορές δεν έχετε αγανακτήσει από την επίμονη, αλλά άκαρπη, προσπάθειά σας να κάνετε τα παιδιά σας να φάνε λαχανικά και φρούτα, τα οποία κάνουν καλό στην υγεία τους; Τώρα, μια έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έρχεται να σας δώσει μία απρόσμενη συμβουλή για να τα καταφέρετε: κρύψτε την αλήθεια από τα παιδιά!

Ο απρόσμενος τρόπος να πείσετε τα παιδιά να τρώνε λαχανικά και φρούτα

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σικάγο διαπίστωσαν ότι τα παιδιά ηλικίας από 3 έως 5 ετών είναι λιγότερο πιθανό να φάνε το φαΐ τους, όταν ακούσουν ότι πρόκειται για υγιεινή τροφή που θα τα κάνει πιο δυνατά και πιο έξυπνα, επειδή πιστεύουν εκ των προτέρων ότι η γεύση του φαγητού θα είναι άσχημη.

Οι επικεφαλής της έρευνας υποστηρίζουν ότι τα μικρά παιδιά πιστεύουν ότι από τη στιγμή που ένα φαγητό/τροφή είναι καλό για έναν συγκεκριμένο σκοπό, τότε δεν μπορεί ταυτόχρονα να είναι εξίσου καλό για έναν δεύτερο σκοπό. Δηλαδή, αν η τροφή τους παρουσιαστεί ως καλή για την υγεία τους, τα παιδιά θα υποθέσουν ότι δεν μπορεί να είναι καλή και για την γεύση τους. Στο τέλος, θα φάνε λιγότερη ποσότητα από αυτή την τροφή, συγκριτικά με κάποια άλλη για την οποία δεν γνωρίζουν κάποια επιπλέον πληροφορία.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες πρόσφεραν κράκερ σε μια ομάδα παιδιών στο προνήπιο. Κάθε φορά τους έλεγαν ταυτόχρονα μια ιστορία/παραμύθι με την κεντρική ηρωίδα να τρώει αυτά τα κράκερ. Η ιστορία είχε δύο εκδοχές: στην μία το κεντρικό θέμα ήταν το πόσο πιο δυνατή γινόταν η ηρωίδα, τρώγοντας αυτά τα κράκερ, στην δεύτερη το κεντρικό θέμα δεν είχε καμία σχέση με τις υγιεινές επιδράσεις των κράκερ.

Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που άκουγαν για τις ευεργετικές ιδιότητες των κράκερ, στο τέλος κατανάλωναν λιγότερα κράκερ σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν μάθαιναν για το πόσο υγιεινή είναι η συγκεκριμένη τροφή.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, ενισχύουν εκείνα πρότερης έρευνας, όπου είχε διαπιστωθεί ότι τα παιδιά προτιμούσαν ένα ποτό που είχε ετικέτα "Νέο Ποτό" σε σύγκριση με το ίδιο προϊόν που είχε όμως ετικέτα "Νέο Υγιεινό Προϊόν".

Η έρευνα αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα στην επιθεώρηση Journal of Consumer Research.

Διαβάστε επίσης:

Το ποδόσφαιρο βελτιώνει την απόδοση των παιδιών στο σχολείο

Ο πιο δύσκολος χρόνος της μητρότητας

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής στα παιδιά

Αυτή είναι η ιδανική διατροφή για τις σχολικές εξετάσεις