Πρέπει να επιστρέψουμε στη διατροφή της δεκαετίας του ΄80; Τι λένε οι ειδικοί
Καθημερινά δεχόμαστε καταιγισμό διατροφικών συστάσεων, που μάς προκαλούν σύγχυση για το τι είναι καλύτερο για την υγεία μας. Μήπως η λύση είναι απλούστερη από ό,τι νομίζουμε;

Στην προσπάθειά τους να τρέφονται υγιεινά, πολλοί αναπτύσσουν προβληματική σχέση με το φαγητό.
Παρά τις εκατοντάδες διαφορετικές δίαιτες και διατροφικές συστάσεις, οι δείκτες υγείας επιδεινώνονται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες, οι υπέρβαροι αυξάνονται, οι τροφικές αλλεργίες είναι πιο συχνές, η επιδερμίδα αποκτά χειρότερη όψη.
Μετά από πολλούς πειραματισμούς, οι ειδικοί πιστεύουν πλέον ότι το μυστικό της υγιεινής διατροφής δεν βρίσκεται απαραίτητα στις σύγχρονες δίαιτες ή θαυματουργές θεραπείες, αλλά στο πώς τρώγαμε, ας πούμε, πριν από 40 χρόνια.
Στη δεκαετία του '80, οι άνθρωποι έτρωγαν αραιά -αν όχι σπάνια- εκτός σπιτιού και επέλεγαν φρέσκα, πιο υγιεινά πιάτα, κατά βάση από μικρότερα οικογενειακά εστιατόρια.
Το γρήγορo και πρόχειρο φαγητό δεν ήταν η καθημερινή ρουτίνα αλλά μια εξαίρεση.
Οι μερίδες ήταν επίσης οι μισές από τις σημερινές.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ είχαν υποστεί πολύ λιγότερη επεξεργασία, ενώ τα πλούσια σε αλάτι και ζάχαρη σνακ δεν ήταν πανταχού παρόντα, ακόμη και μπροστά από κάθε ταμείο, όπως συμβαίνει σήμερα, αποτελώντας έναν σταθερό πειρασμό.
Γενικά το φαγητό ήταν πιο απλό αλλά πιο θρεπτικό.

Και σήμερα;
Σήμερα ζούμε σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο. Μαγειρεύουμε όλο και λιγότερο στο σπίτι και υπάρχει ένα νέο μέρος σχεδόν σε κάθε σημείο του πλανήτη όπου μπορούμε να πάρουμε φθηνά, υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα.
Το μέγεθος ενός μεσαίου αναψυκτικού έχει σχεδόν διπλασιαστεί και μαζί του έχει αυξηθεί και η πρόσληψη ζάχαρης. Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας, της αντίστασης στην ινσουλίνη και του διαβήτη τύπου 2 έχει αυξηθεί, ακόμη και στους νέους.
Η δομή της διατροφής έχει επίσης αλλάξει δραστικά. Το πρόγραμμα που βασιζόταν στην κατανάλωση τριών κύριων γευμάτων την ημέρα, έχει αντικατασταθεί από το ολοήμερο «τσιμπολόγημα», το οποίο συχνά σημαίνει επεξεργασμένα, γρήγορα αλλά χωρίς θρεπτικά συστατικά τρόφιμα. Αυτό δεν διαταράσσει μόνο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά και το βιολογικό ρολόι.
Εκτός από τα παραπάνω, πλέον κινούμαστε λιγότερο. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, δηλαδή η καθιστική εργασία, η χρήση του αυτοκινήτου ακόμη και για μικρές αποστάσεις και η πολύωρη παραμονή μπροστά από οθόνες, έχει οδηγήσει σε μείωση της σωματικής δραστηριότητας.
Έρευνες δείχνουν ότι το 70% των ενηλίκων είναι πλέον υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί αν δεν γίνουν αλλαγές.

Επιστροφή στα βασικά
Είναι συνεπώς το παρελθόν, το «κλειδί» για ένα υγιέστερο μέλλον;
Η επανεξέταση των διατροφικών συνηθειών της δεκαετίας του 1980 μπορεί να μας βοηθήσει να ξαναβρούμε το δρόμο προς μια βιώσιμη και ισορροπημένη διατροφή. Χρειάζεται μόνο αυτοσυγκράτηση, πρόγραμμα, επίγνωση και σωματική κίνηση.
Ειδικότερα:
- Αποφύγετε την υπερβολική ζάχαρη, τα λιπαρά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα
- Να είστε σωματικά δραστήριοι, ειδικά μετά τα γεύματα
- Να τρώτε τα γεύματά σας σε συγκεκριμένες ώρες
- Να μεσολαβούν μεγάλα διαστήματα μεταξύ των γευμάτων και να αποφεύγετε το τσιμπολόγημα
Η σχέση με το φαγητό ξεκινά από το σπίτι
Οι περισσότερες αλλαγές ξεκινούν από το σπίτι. Όταν μαγειρεύουμε, γνωρίζουμε ακριβώς τι περιέχει το φαγητό: το αλάτι, τη ζάχαρη, τα λιπαρά.
Διαμορφώνουμε επίσης οι ίδιοι τις μερίδες. Το σπιτικό φαγητό μπορεί να είναι πιο ελεγχόμενο, αλλά να μας χαρίζει περισσότερη ενέργεια.
Το πιο σημαντικό είναι ότι τα παιδιά μας διδάσκονται από εμάς υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Εάν ακολουθούμε ισορροπημένη διατροφή, θα ακολουθήσουν το παράδειγμά μας.