ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Επτά μύθοι για το αλάτι που δεν πρέπει να πιστέψετε

Το αλάτι έχει αρκετά κακή φήμη στους κύκλους των διατροφολόγων, καθώς είναι γνωστό πως σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει την πίεση και μπορεί να συμβάλλει στην καρδιοπάθεια.

Επτά μύθοι για το αλάτι που δεν πρέπει να πιστέψετε

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού συνδέεται με αρκετές ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιακή ανεπάρκεια, η νεφροπάθεια και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Υπάρχουν όμως και αρκετοί μύθοι γύρω από το αλάτι που δεν πρέπει να πιστέψουμε. Δείτε ποιοι είναι αυτοί.

1. Πρέπει να βγάλουμε τελείως το αλάτι από τη ζωή μας

Ο οργανισμός μας χρειάζεται το αλάτι για να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία των νεύρων και των μυών. Η παντελής απουσία του αλατιού από τη διατροφή μας μπορεί να οδηγήσει στην υπονατριαιμία. Ως ηλεκτρολύτης, το νάτριο βοηθά στη ρύθμιση της ποσότητας του νερού που υπάρχει στα κύτταρά μας. Όταν το νάτριο διαλύεται εντελώς στο αίμα, αυξάνονται τα επίπεδα του νερού στο σώμα και τα κύτταρα αρχίζουν να διογκώνονται.

2. Το χοντρό αλάτι έχει λιγότερο νάτριο από το επιτραπέζιο αλάτι

Αν και το χοντρό αλάτι διατηρεί αρκετά μεταλλικά στοιχεία και θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με το επιτραπέζιο αλάτι, η περιεκτικότητα σε νάτριο είναι η ίδια μεταξύ των δύο.

3. Αφού δε βάζουμε αλάτι στο φαγητό δεν κινδυνεύουμε

Επειδή δε βάζουμε πολύ αλάτι στο φαγητό που μαγειρεύουμε στο σπίτι, αυτό δε σημαίνει ότι δεν ξεπερνάμε την προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα. Μεγάλη ποσότητα του αλατιού που καταναλώνουμε καθημερινά προέρχεται από τα επεξεργασμένα τρόφιμα και όχι από τα σπιτικά γεύματα.

4. Το νάτριο βρίσκεται μόνο στις τροφές σε μεγάλες ποσότητες

Το νάτριο βρίσκεται επίσης σε αρκετά φάρμακα, οπότε πρέπει να προσέχουμε πολύ τις ετικέτες ώστε να μην ξεπεράσουμε την ημερήσια προτεινόμενη ποσότητα (περίπου 1.500 ml ημερησίως).

5. Οι τροφές με λίγο αλάτι είναι άγευστες

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να δώσουμε υπέροχη γεύση σε ένα γεύμα χωρίς να προσθέσουμε πολύ αλάτι. Επιλέξτε τα μπαχαρικά της αρεσκείας σας για να μην ξεφύγετε αλλά παράλληλα να μη χάνεται και η γεύση από τα πιάτα σας.

6. Δεν έχω υπέρταση, οπότε μπορώ να τρώω αλάτι

Το αλάτι μπορεί να συμβάλλει στην εκδήλωση της υπέρτασης, του διαβήτη ή της καρδιοπάθειας στο μέλλον, οπότε όλοι πρέπει να προσέχουμε πόσο καταναλώνουμε καθημερινά.

7. Δεν τρώω αλμυρά φαγητά, άρα δεν καταναλώνω πολύ νάτριο

Ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος, το κοτόπουλο, το ψωμί και το τυρί είναι μερικές μόνο από τις τροφές που περιέχουν αρκετό αλάτι ώστε να ξεπεράσουμε την προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα.

σαλτ